Garnalenvisserij krimpt in maar juicht niet
GRONINGEN. De garnalenvisserij op de Waddenzee wordt de komende jaren drastisch ingeperkt. Op termijn gaat 11.000 hectare zee voor de vissers op slot.
Om te voorkomen dat de visserijdruk in de overblijvende visgebieden te groot wordt, wordt het aantal vergunningen –nu nog 89– met 20 tot 30 procent verminderd. De vissers staan niet te juichen.
De afspraken zijn deze week vastgelegd in een convenant tussen het ministerie van Economische Zaken, natuurorganisaties, de Waddenzeeprovincies en de visserijsector. Meer dan twee jaar is erover onderhandeld.
Volgend jaar wordt als eerste stap 6,5 procent van de visgebieden in de Waddenzee gesloten voor garnalenvissers. Dat komt overeen met 5400 hectare. In dit zeereservaat kan het bodemleven zich weer ongestoord ontwikkelen. Ook zijn afspraken gemaakt over vermindering van bijvangst en bodemberoering door verbetering van vistechnieken.
Van haar kant biedt de overheid de garnalenvissers zekerheid door meerjarige Natuurbeschermingswetvergunningen te verstrekken. Het convenant heeft een looptijd tot 2026.
Vissers die iets anders willen gaan doen, komen in aanmerking voor subsidies uit het Europese visserijfonds EMFZV en het Waddenfonds, een door de provincies beheerde pot die bedoeld is om een impuls te geven aan de ecologie en economie in het Waddengebied. De vissers kunnen zich vrijwillig voor de zogeheten transitie aanmelden. De provincie Groningen benadrukt in een verklaring dat het niet gaat om een uitkoopregeling. De sector moet ook zelf investeren en het geld moet in de regio blijven.
Natuurmonumenten is blij met wat de organisatie een „historische stap” noemt. Regiodirecteur Wilfred Alblas roemt de samenwerking tussen de diverse partijen. „Dit is goed voor de natuur en goed voor de toekomst van de garnalenvisserij.”
Voorzitter Johan Nooitgedacht van de Nederlandse Vissersbond verwacht niet dat de vissers „staan te juichen”, zo zei hij tegen RTVNoord. „Het is altijd bedreigend als natuurorganisaties elke keer weer wat van hun bestaan afsnoepen.” Toch is de vissersbond akkoord gegaan. „We willen voorkomen dat we straks weer bij de Raad van State staan. Bekvechten levert altijd verliezers op.”
De organisatie van kottervissers VisNed, waar ook een deel van de garnalenvissers bij is aangesloten, gaf eerder in een nieuwsbrief naar haar leden ook blijk van gemengde gevoelens. „Het raakt de kern van het visserijbedrijf, de vrijheid om je beroep uit te oefenen. Die vrijheid wordt nu ingeperkt. Toch is dat binnen de huidige maatschappelijke ontwikkelingen een gegeven waar we als sector wel een antwoord op moeten geven, omdat anders de buitenwereld dat voor ons doet.”
Onder garnalenvissers is er nog onduidelijkheid over het convenant. Visser Simon Koornstra uit Harlingen van vissersvereniging Ons Belang zei gisteren in het Friesch Dagblad dat veel vissers nog niet op de hoogte zijn gebracht van de inhoud. Ook is er onvrede over de afspraken.
Enkele jaren geleden sloten de mossel- en kokkelvissers al convenanten met de overheid, waarbij visgebieden in de Waddenzee werden gesloten. Vorige week schreef staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer dat de mosselvisserij in 2018 opnieuw visgebied inlevert, namelijk 10 procent van het huidige areaal aan mosselzaadbanken. Voorwaarde daarbij is dat voldoende goede kweekpercelen beschikbaar blijven. De nieuwe afspraken gelden voor de periode tot 2019.