Economie

DA wil medicijnen goedkoper aanbieden

De keten van bijna zevenhonderd zelfstandige drogisten DA wil op grote schaal medicijnen gaan verkopen. De coöperatie die achter de keten zit, Dynadro, wil in maart de eerste proef beginnen met een apotheek en drogist onder een dak.

ANP
20 January 2004 07:26Gewijzigd op 14 November 2020 00:53

Waar de proef begint, wilde het bedrijf niet kwijt. Volgens directievoorzitter van Dynadro R. van Twuijver moeten over vier jaar tweehonderd winkels zijn omgevormd tot „gezondheidsspeciaalzaken".

DA is niet de eerste. Vorig jaar ging concurrent Etos over op het verstrekken van medicijnen. Ook bestaan er al twaalf DA–combinatiezaken van drogisten en apothekers, maar dat zijn drogisten die in het verleden een apotheek hebben overgenomen of andersom. Tot nu toe is de tweedeling in die twaalf winkels zichtbaar, maar als het aan Van Twuijver ligt, verdwijnt die waterscheiding tussen apotheek en drogist vollledig.

Voorzitter M. Favie van de beroepsorganisatie voor apothekers KNMP is dat laatste niet met hem eens. Hij ziet verschil tussen het aanbieden van luiers, zoals drogisten doen, en apothekers die advies geven over zorg. „Het is een verschillende omgeving waar je naar toe gaat." Ook vraagt hij zich of de kwaliteit bij een drogist op hetzelfde niveau is als bij een apotheek.

DA neemt de stap op een moment dat er veel te doen is over de kosten van medicijngebruik. Veel zorgverzekeraars klagen over te dure pillen van de apotheker. Vooral de bonussen die deze groep krijgt, zijn een punt van discussie.

Van Twuijver beweert dat DA de zorgverzekeraars volledig inzicht geeft over de kosten. „Wij rekenen alleen een marge voor de winkeliers op de inkoopprijs." Volgens hem kunnen verzekeraars 300 miljoen euro besparen als alle Nederlanders volgens het principe van DA medicijnen halen. Hij liet zich ontvallen niet veel op de medicijnen te verdienen. Het gaat vooral om klantenbinding.

Bij DA is meer dan 95 procent van de klanten vrouw. „Ruim driekwart van de medicijnaankopen gebeurt door de vrouw, niet alleen voor haarzelf, maar ook voor het gezin", zei Van Twuijver over de doelgroep. DA is wat betreft het aantal vestigingen de grootste keten, maar gemeten naar marktaandeel (18 procent) staat het tweede.

Hoewel Van Twuijver zegt twee jaar voorbereidingstijd te hebben genomen en met veel partijen heeft gesproken, is de medewerking van apothekers de achilleshiel van het project. Drogisten mogen niet zelf medicijnen op recept aanbieden. Veel apothekers zullen hard nadenken voordat zij gaan samenwerken met een keten die zegt op de medicijnkosten te kunnen besparen, erkent Van Twuijver. „De gevestigde orde zit niet op ons te wachten."

Volgens DA hebben met name jonge apothekers zich gemeld bij het hoofdkantoor in Leusden. „Zij zien het vaak niet zitten om een dure bestaande praktijk te moeten overnemen." Ook zijn volgens hem „vooruitstrevende" apothekers enthousiast.

DA heeft een eerste zorgverzekeraar weten te strikken. Van Twuijver wilde maandag nog niet ingaan op de samenwerking met de verzekeraar CZ. „Volgende week tekenen wij het contract en kunnen wij meer vertellen."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer