Burgemeester Veen draait duimschroeven verder aan
AALBURG. Een feest in het centrum van Veen moet een onrustige jaarwisseling zoals vorig jaar voorkomen. Auto’s in brand steken wordt niet getolereerd. Daarmee zei burgemeester Naterop van de gemeente Aalburg maandagmiddag in feite niets nieuws.
Drie jaarwisselingen lang ging het goed. Een feest in het door dranghekken afgesloten kruispunt in het centrum van het Brabantse dorp garandeerde redelijke rust in een dorp dat al jarenlang werd geteisterd door autobranden en schermutselingen tussen feestvierders en politie rond de jaarwisseling.
Tot de afgelopen overgang van 2013 naar 2014 opnieuw de vlam in de pan sloeg. In Veen werden in de nacht van 30 op 31 december honderd mensen gearresteerd nadat een autowrak in brand was gestoken. De politie werd bekogeld met lege flessen en vuurwerk. De daders vluchtten een vol café in. Alle aanwezigen werden opgepakt en zaten tijdens de jaarwisseling in de gevangenis.
Burgemeester Naterop wil dergelijke toestanden niet meer, zo verzekerde hij maandagmiddag ten overstaan van de massaal toegestroomde pers in het gemeentehuis van Aalburg.
Hij beloofde jong en oud open te staan voor suggesties om de jaarwisseling écht een feest te laten zijn. Hij praat met inwoners van Veen, ondernemers en de kerken, zo zei hij, om dat doel te bereiken. „Ik wil ruimte geven aan een feest dat past bij gevoelens van de inwoners van Veen. Maar wel binnen de regels van de rechtsstaat.”
Met andere woorden, zo wilde de burgervader maar zeggen, het in brand steken van autowrakken in het centrum gaat alle perken te buiten.
Daarmee zei Naterop niets nieuws. Begin 2012 zei hij al in de gemeenteraad dat het moment dáár was om door te pakken en de dialoog met de inwoners van Veen aan te gaan. „Het stoken in de bebouwde kom zoals vroeger kan absoluut niet meer”, zei hij destijds al.
Dat het de komende jaarwisseling rustig blijft in Veen, is dus allerminst zeker, welke inspanningen –zoals een gedegen voorbereiding– de burgemeester zich ook getroost.
Ook Naterop zelf beseft dat heel goed, zo bleek maandagmiddag. Het vertrouwen in de politie is volgens de burgervader flink gedaald. „Dat kan risico’s met zich meebrengen bij volgende vieringen van de jaarwisseling”, zo erkende hij. „Ik heb met vijftien jongeren en hun ouders gesproken. Sommigen toonden begrip voor het politieoptreden, maar anderen zitten nog vol woede zitten over wat er is gebeurd. Er is altijd een risico dat een harde kern onruststokers hoe dan ook auto’s in brand willen steken. Maar dat tolereren we dus niet.”