SGP: „Dit is een noodzakelijke onderhoudsbeurt voor het pensioen”
DEN HAAG. De regels voor pensioenfondsen worden strenger, maar wel iets minder streng dan het kabinet had voorgesteld. SGP-Kamerlid Dijkgraaf: „Dit is vooral iets moois voor ouderen.”
Maandag spreekt de Tweede Kamer uitgebreid met staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) over de nieuw spelregels die het kabinet vanaf volgend jaar wil toepassen op pensioenfondsen. De afgelopen dagen overlegden de regeringspartijen en de ”constructieve oppositie” van D66, ChristenUnie en SGP al met elkaar om het kabinetsvoorstel op een enkel punt aan te passen, zo bevestigt SGP’er Dijkgraaf.
Wel steunen de vijf partijen volgens hem de algemene lijn van het kabinetsvoorstel. Dijkgraaf: „Kern daarvan is dat voorkomen wordt dat ouderen, zoals in de afgelopen jaren, te snel en te hard worden gekort op hun pensioen. Dat kan straks geleidelijker, maar daar hoort aan de andere kant wel bij dat je dan ook wat meer oppast met het verhogen van de pensioenen voor de inflatie. Als je dit zogenoemde indexeren te snel toepast, dan ga je geld uitdelen waardoor je straks bij een nieuwe crisis weer een probleem hebt.”
Op welk onderdeel wordt het kabinetsvoorstel nu aangepast?
„Waar wij moeite mee hadden, was dat de mogelijkheden voor pensioenfondsen om de in de afgelopen jaren misgelopen indexatie weer in te halen, wel érg beperkt waren. Zelfs als het vermogen van pensioenfondsen op orde is, wilde het kabinet hun verbieden daarvoor per jaar meer dan één tiende van het overschot aan vermogen te gebruiken. Die snelheid wordt nu verdubbeld, zodat ouderen die met hun pensioen al jaren op de nullijn zitten, minder lang op achterstallige indexatie hoeven te wachten.”
Gaat dat dan niet ten koste van jongeren?
„Een van de positieve punten van het kabinetsvoorstel was dat het pakket per saldo evenwichtig uitpakt voor jongere en oudere generaties. Deze aanpassing is inderdaad licht in het voordeel van ouderen, maar je kunt dit doen zonder dat je de balans tussen jong en oud verstoort.”
Critici vinden het vreemd dat het kabinet de regels voor fondsen nu aanpast, terwijl er tegelijkertijd een dialoog wordt gevoerd met de samenleving over een compleet nieuw toekomstig pensioenstelsel.
„Toen ik de kabinetsvoorstellen zag, dacht ik ook: waarom doen we niet gewoon alles in één keer. Ik ben er echter van overtuigd geraakt dat een noodzakelijke onderhoudsbeurt voor de korte termijn toch verstandig is. Wel wil ik vandaag van de staatssecretaris horen dat de invoering van deze nieuwe regels niet de druk wegneemt om hard te blijven werken aan een nieuw pensioensysteem dat een antwoord biedt op de vele problemen die er momenteel spelen.”
Hoe moet zo’n nieuw stelsel er wat u betreft uitzien?
„Allereerst moet er wat ons betreft meer keuzevrijheid komen, bijvoorbeeld ten aanzien van het RMU-voorstel om een deel van het pensioen te kunnen gebruiken voor het aflossen van de eigen woningschuld. Verder zou je werknemers wellicht in de toekomst meer vrijheid kunnen bieden om zelf te bepalen bij welk fonds ze zich willen aansluiten. Daarnaast moet in een nieuw stelsel het huidige probleem met de zogenoemde doorsneepremie worden opgelost. Iedereen betaalt hierdoor nu dezelfde premie voor dezelfde pensioenopbouw. Maar omdat het geld van jongeren langer rendeert, betaalt daarmee in feite iedereen tot zijn 45e te veel. De jongere generatie financiert zo dus een deel van het pensioen van de oudere generatie. Nu steeds minder werknemers hun hele leven in loondienst zijn maar bijvoorbeeld zzp’er worden, levert dat in toenemende mate wrijving op.”