Buitenland

Arts: Kloonembryo geïmplanteerd

De omstreden Amerikaanse vruchtbaarheidsspecialist Panos Zavos heeft zaterdag verteld dat hij twee weken geleden een gekloond embryo heeft geïmplanteerd in de baarmoeder van een onvruchtbare vrouw. De arts wilde tijdens een bezoek aan Londen niet zeggen waar hij de ingreep heeft uitgevoerd, maar hij wilde wel kwijt dat het niet in de Verenigde Staten of Europa was.

Wetenschapsredactie
19 January 2004 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:53

Zavos, die behoort tot een van de drie teams waarvan bekend is dat ze zich met kloneren van mensen bezighouden, verwacht dat binnen enkele weken duidelijk wordt of de implantatie tot een zwangerschap leidt. Hij zei dat het embryo is ontstaan uit een onrijpe eicel van een onvruchtbare 35-jarige vrouw en een huidcel van haar echtgenoot. De kans op een zwangerschap is 30 procent. De hele procedure zou op film zijn vastgelegd, maar die heeft Zavos niet getoond.

Hoewel Zavos van de drie teams tot nu toe de minste leugens heeft verkondigd, twijfelen Amerikaanse en Britse wetenschappers sterk aan zijn verhaal zolang hij geen bewijzen heeft getoond. Als het verhaal van Zavos klopt, vinden de wetenschappers dat hij „onethisch en onverantwoordelijk” heeft gehandeld. De Britse minister van volksgezondheid, John Reid, noemde iedere poging tot het klonen van een mens „misbruik van de genetische wetenschap.”

Leden van de Britse academie van wetenschappen verklaarden erg sceptisch te zijn over de bekendmaking van Zavos. Kloonexpert Wolff Reik van het Babraham-instituut in Cambridge noemde de poging onverantwoordelijk.

Ruim een jaar geleden maakte het aan de raeliaanse beweging gelieerde bedrijf Clonaid bekend dat het de geboorte van vijf gekloonde kinderen tot stand had gebracht. Daar zijn nooit bewijzen voor gepresenteerd.

De van oorsprong Cypriotische arts zei tijdens de persconferentie verder dat hij over enige tijd ook in staat is een gekloond embryo in tweeën te delen. Eén helft zou dan tot een baby moeten uitgroeien, terwijl de andere helft eerst ingevoren zou kunnen worden om op een later moment gebruikt te worden, bijvoorbeeld voor het oogsten van stamcellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer