SGP: Schrappen leerlingenvervoer niet bespreekbaar
DEN HAAG. De aanvallen op de vrijheid van onderwijs zijn voorlopig afgewend. Dankzij ChristenUnie en SGP. Voor de toekomst is SGP-Kamerlid Bisschop niet zonder zorg. Het schrappen van leerlingenvervoer vanwege levensbeschouwing is voor hem niet bespreekbaar.
Scholen voor bijzonder onderwijs krijgen voorlopig niet te maken met de acceptatieplicht. Ook het leerlingenvervoer blijft vooralsnog in stand. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten. Dat gebeurde tijdens stemmingen over moties die vorige week waren ingediend tijdens een debat over de toekomst van de onderwijsvrijheid in ons land.
Bent u tevreden met het verloop van de stemmingen over de moties?
„We krijgen op korte termijn niet te maken met beperkingen van de vrijheid van onderwijs. Dat is positief, maar voor de langere termijn ben ik niet zonder zorg. Ik had liever gezien dat vorige week de acceptatieplicht voor scholen en het leerlingenvervoer niet ter discussie hadden gestaan.”
Klopt het dat de CU en SGP achter de schermen de nodige druk hebben uitgeoefend op VVD en PvdA?
„We hebben kenbaar gemaakt wat we van deze dingen vonden. We zijn nu eenmaal in gesprek met VVD en PvdA over tal van onderwerpen. Dus heb je elkaar over en weer nodig. Wij maken dan duidelijk waar we in dit soort dossiers staan. Dat is de stijl van fractievoorzitter Van der Staaij. Als je elkaar nodig hebt, moet je ook niet onnodig polariseren.”
In politieke termen heet dat toch gewoon druk uitoefenen?
„Iedereen mag zijn eigen woorden kiezen.”
Hoe degelijk is de oplossing voor uitstel van de acceptatieplicht?
„VVD en PvdA willen dat de Onderwijsraad er nog een keer naar kijkt in het kader van de zorgplicht van scholen. Daar heb ik niets op tegen.”
Toch stemde u niet voor de motie die dit vraagt.
„Voor de indieners is het een stap op weg naar acceptatieplicht, en daar werk ik niet aan mee. De acceptatieplicht is een fossiel van zo’n vijftien jaar geleden, toen nog werd gedacht dat het onderwijs maakbaar was.”
Wat hebt u tegen de acceptatieplicht? Dat past toch bij uw ideaal dat elke school een christelijke school moet zijn?
„Als dát het ideaal is van de regeringspartijen, trek ik graag met ze op. Maar dat is helaas niet het geval. We hebben op dit moment nu eenmaal te maken met scholen die een verschillend levensbeschouwelijk en pedagogisch klimaat hebben. Dat moet je die scholen ook gunnen. Anders worden én leerlingen, én ouders én scholen ongelukkig.”
Hoe lang zal het leerlingenvervoer vanwege levensbeschouwing nog bestaan?
„Ik geef het een goede kans voor de toekomst. Maar modernisering lijkt wel noodzakelijk. Wellicht dat er een maximering komt van het aantal kilometers. Terecht is er kritiek op de openeindfinanciering voor gemeenten. Een alternatief is dat samenwerkingsverbanden van scholen over het vervoer gaan. Maar voor ons is het niet bespreekbaar als leerlingenvervoer dat voorvloeit uit levensbeschouwing, verdwijnt.”