Deel asielzoekers Irak hoeft nog niet terug
DEN HAAG (ANP). Een deel van de Iraakse asielzoekers hoeft vooralsnog niet terug naar Irak, ook niet als ze uitgeprocedeerd zijn. Staatssecretaris Fred Teeven, verantwoordelijk voor asielzaken, heeft dit besloten voor een deel van Irak. Aanleiding hiervoor is de strijd in het land door de opmars van de radicaalislamitische terreurgroep Islamitische Staat (IS), zo schrijft hij dinsdag aan de Tweede Kamer.
Het besluit geldt voor 6 maanden voor asielzoekers uit de provincies Bagdad, Anbar, Ninewa, Salaheddin, Ta’mim, Diyale en Babil. In deze regio’s is de situatie zo onoverzichtelijk en veranderlijk dat de immigratie- en naturalisatiedienst IND niet in staat is om de informatie te onderzoeken die nodig is om over een asielaanvraag te oordelen. Teeven baseert zich hierbij op een onlangs uitgebracht nieuw ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het besluit houdt in dat de wettelijke beslistermijn van lopende en van nieuwe asielverzoeken van mensen uit de bedoelde gebieden met maximaal een jaar kan worden verlengd. Bovendien hoeven uitgeprocedeerde Irakezen uit deze regio’s niet verplicht terug te keren en krijgen ze nog opvang.
De maatregel geldt niet voor Iraakse asielzoekers die uit de Koerdische Autonome Regio (KAR) en een aantal zuidelijke provincies in Irak komen. Daar zijn minder of geen gevechten gaande, aldus Teeven. Voor hen blijft het gewone asielbeleid gelden.