Economie

Proef met snel kabelinternet

Het Haagse Ronald McDonaldhuis, het opvanghuis voor ouders van ernstig zieke kinderen op de bovenste verdieping van het Juliana Kinderziekenhuis, nam vrijdag officieel een gratis supersnelle kabelinternetverbinding en een draadloos netwerk in gebruik.

Redactie economie
16 January 2004 20:52Gewijzigd op 14 November 2020 00:53

Met de proef gaan aanbieder Wanadoo en Casema de strijd aan met de glasvezel, tot voor kort nog lovend neergezet als dé ”infrastructuur van de toekomst”. Het snelle internet loopt namelijk over de huidige, ’ouderwetse’ coax-kabels. Deze koperen kabels, de afgelopen decennia in de grond gelegd om radio- en tv-signalen door te geven, zijn opgewaardeerd om de vereiste hoge snelheid te halen.

Wanadoo wil met deze proef vooral laten zien wat de mogelijkheden zijn met de verbinding. Het internet heeft een snelheid van 10 MB, dat is gemiddeld tien keer sneller dan gewoon kabelinternet. Met deze verbinding is het mogelijk snel video’s te downloaden en andere grote bestanden binnen te halen of te versturen. Ook kunnen verschillende mensen tegelijk gebruikmaken van het netwerk zonder dat dat direct ten koste gaat van de snelheid.

De bedoeling van kabelbedrijf Casema is vooral de discussie over glasvezel aan te zwengelen. Op dit moment spreekt de it-sector over het nut en de waarde van glasvezel. Tot voor kort gold die kabel als het enige middel om snel internet aan te kunnen bieden. Nadeel was evenwel de prijs. De aanleg van een glasvezelnetwerk is een kostbare zaak, omdat de grond moet worden opengebroken.

„Wij willen laten zien dat het niet nodig is om zo veel geld uit te geven aan een nieuwe infrastructuur terwijl de huidige coax-kabel nog jaren mee kan”, zegt Jean-Jacques de Pins, directeur van Wanadoo Nederland.

Energiebedrijf en regionaal netbeheerder Essent deelt deze mening en begint in de loop van dit jaar een proef met opgewaardeerde coax-kabels. Essent doet dit samen met het Finse bedrijf Teleste. Het supersnelle breedbandinternet wordt aangeboden op een nog niet bekende proeflocatie in het verzorgingsgebied van het bedrijf. Essent is actief in de drie noordelijke provincies, nagenoeg geheel Overijssel en Limburg en delen van Noord-Brabant.

Glasvezel geldt als de opvolger van de coax en biedt ruimte voor heel snel internet. Op verscheidene plaatsen lopen proeven met deze infrastructuur, waaronder Helmond, Eindhoven, Nuenen (Kenniswijk) en delen van Amsterdam. De Pins erkent dat glasvezel de toekomst is, hoewel niet op korte termijn. „Met een opwaardering van de huidige coax-kabels kunnen we nog tien jaar vooruit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer