Economie

Wall Street op stevig verlies

NEW YORK (ANP). De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag fors in de min. De handel kreeg tegenwind van teleurstellend nieuws over de Europese economie en de industrie in de Verenigde Staten. Een beter dan verwacht cijfer over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven kon het tij niet keren. Luchtvaartfondsen stonden onder druk door zorgen over het ebolavirus dat nu ook in de VS is geconstateerd.

1 October 2014 20:10Gewijzigd op 15 November 2020 13:17

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 1,3 procent lager op 16.822 punten. De S&P 500 zakte 1,1 procent tot 1951 punten en de Nasdaq verloor 1,4 procent tot 4432 punten.

Salarisstrookverwerker ADP maakte bekend dat het Amerikaanse bedrijfsleven in september 213.000 arbeidsplaatsen heeft gecreëerd, waar economen op 205.000 banen rekenden. Het cijfer geldt als voorloper op het banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag wordt gepresenteerd.

Verder werd bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in september minder sterk is gegroeid dan een maand eerder. Ook gingen de bouwuitgaven in de VS in augustus onverwacht omlaag.

In de VS is een eerste geval van ebola vastgesteld. Beleggers zijn bezorgd dat de luchtvaart last kan krijgen van de epidemie. Zo verloor American Airlines 3,7 procent en Delta Air Lines ging 3,8 procent omlaag. United Continental leverde 3 procent in en Southwest Airlines zakte 3,8 procent.

Tekmira Pharmaceuticals, dat een experimenteel middel tegen ebola ontwikkelt, profiteerde van de zorgen over het levensgevaarlijke virus met een winst van ruim 20 procent. Andere ontwikkelaars van ebolamedicijnen zoals Sarepta Therapeutics (plus 8 procent) en NewLink Genetics (plus 8,6 procent) deden het eveneens goed.

General Motors (GM) klom 2,3 procent. Het autoconcern zag de Amerikaanse verkoop vorige maand flink stijgen. Ford Motor verloor echter 1,1 procent door een dalende verkoop op zijn thuismarkt in september.

Het aandeel van krantenbedrijf New York Times steeg 10 procent. De uitgever van The New York Times gaat circa 100 banen schrappen op de redactievloer om de winstgevendheid op peil te houden.

De euro was 1,2612 dollar waard, tegen 1,2616 dollar bij het slot van de Europese handel. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent in prijs en kostte 92,04 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 95,22 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer