Kamer wil hoorzitting over risico’s deflatie
DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamer gaat een hoorzitting houden met deskundigen over het risico van deflatie voor de Nederlandse economie. Dat gebeurt op initiatief van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.
Bij deflatie - het tegengestelde van inflatie - wordt geld meer waard. Dat kan risicovol zijn voor de economie omdat mensen hun uitgaven dan gaan uitstellen. Hoe langer je wacht, hoe meer je geld waard wordt. Maar ook de restschulden op hypotheken gaan zwaarder wegen, wat een risico is voor Nederlandse huizenbezitters.
De Europese Centrale Bank probeert de inflatie in Europa altijd rond de 2 procent te houden. Inmiddels is die gezakt naar 0,3 procent en dreigt deflatie. De ECB heeft onlangs maatregelen genomen die moeten leiden tot meer goedkopere kredieten voor bedrijven en daarmee een stijgende inflatie. Maar vooralsnog lukt dat niet en volgens Nijboer dreigt het instrumentarium van de ECB bot te worden. Deflatie is volgens hem een „serieuze bedreiging voor het economisch herstel” in Nederland en Europa.
De Kamer wil voor de hoorzitting onder anderen president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), CPB-directeur Laura van Geest en een aantal wetenschappers uitnodigen.