Klimparcours voor mensen met een beperking
WEKEROM. „Vet cool!” is de eerste reactie van Tim (14). Altijd moest hij toekijken als zijn zussen een rondje klimbos deden. Dat er nu in de bossen bij Wekerom en Otterlo een parcours voor mensen met een beperking is, vindt hij „supergaaf.”
Tim, die het syndroom van Down heeft, werd bij zijn eerste rondje geholpen door zijn moeder. „Ik ben met hem meegelopen om te kijken of het hem zou lukken en wat de lastige punten zijn. Tim vond het zo ontzettend leuk dat hij nu al voor de vijfde of zesde keer alleen het parcours doet”, zegt moeder Els Gevers. „Hij is reuzetrots dat hij het zelf kan.”
Vier routes waren er al in klimbos Simia, op het terrein van zorginstelling De Hartenberg. De parcoursen hebben verschillende moeilijkheidsgraden in hoogte, snelheid, behendigheid en evenwicht. Een vijfde route, inmiddels een kleine twee maanden in gebruik, is speciaal aangelegd voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten. Zo’n 150 mensen met een beperking hebben het parcours al uitgeprobeerd.
Simia, dat aan het derde seizoen bezig is, is voor zover bekend het enige klimbos in Europa met zo’n aangepaste klimroute. Stichting ”Allemaal de boom in” heeft dat mogelijk gemaakt. „Mensen met beperkingen kunnen nu net als de overige bezoekers het bos en de natuur op een andere manier beleven”, zegt exploitant Frank Bookelmann van klimbos Simia. Bovendien is een klimbos volgens hem een goede mogelijkheid om integratie tussen valide mensen en mensen met een beperking te bevorderen.
Allemaal de boom in onderscheidt twee doelgroepen. „Het nieuwe parcours is geschikt voor mensen die, ondanks hun beperking, wel zelfstandig kunnen lopen. Zij kunnen er met begeleiding gebruik van maken. Volgend jaar komt er een tweede, wat moeilijkere route bij. Met die verschillende niveaus kunnen de bezoekers hun grenzen ontdekken en op hun eigen niveau maximale beleving ervaren.”
In de toekomst wil de stichting een parcours realiseren voor mensen die aangewezen zijn op een rolstoel. Bookelmann denkt dat in 2016 in gebruik te kunnen nemen. Voor dat parcours wordt een ‘klimrolstoel’ met speciale zekerpunten ontworpen die veilig door de bomen van de ene kant naar de andere kant kan tokkelen. Zo’n parcours is ook vrij uniek. „Wereldwijd is er tot op heden maar één, in Amerika”, aldus voorzitter Frans Kanaar van Allemaal de boom in.
Hij ziet het klimbos voor mensen met een beperking als een „nuttige aanvulling. Er is niet zo veel voor hen om te recreëren. Soms is er iets op het terrein van een instelling, maar meestal niet in de recreatieparken. Bij ons kunnen gezinnen met een kind met een beperking nu samen genieten van dezelfde ervaring. Zo’n kind heeft hier de dag van zijn leven.”
„Voor Tim is het normale parcours te moeilijk”, vertelt Els Gevers. „Mijn dochters klimmen een aantal keer per jaar, Tim loopt dan onder het parcours mee. Dat vindt hij niet erg, maar het is erg leuk dat er voor hem nu ook een klimroute is. Gevaarlijk is het niet, Tim is het hele traject met zekeringen aangelijnd. Ik kijk wel of hij niet in paniek raakt. Tim zal wel vaker naar Simia willen. Hij kan nu ook zelf klimmen, dat geeft hem zelfvertrouwen. Ik vind het een goed initiatief.”