„Wonen onder zeespiegel blijft een risico”
OUWERKERK. Nederlanders die onder de zeespiegel wonen, moeten zich meer bewust zijn van de risico’s die dat met zich meebrengt, ook al zijn die klein.
Die boodschap klonk vrijdag op een bijeenkomst in Ouwerkerk over waterveiligheid, die was belegd door onder meer de provincie Zeeland, het waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat Zee & Delta.
„Als mensen alleen al nadenken over de risico’s van wonen onder de zeespiegel is dat al winst”, aldus de Zeeuwse gedeputeerde Schönknecht. Volgend jaar start een overheidscampagne om het ”overstromingsbewustzijn” van de Nederlander te vergroten. Schönknecht: „Als er een zeer gevaarlijke storm op komst is die de dijken bedreigt, moet je 96 uur van tevoren de evacuaties al voorbereiden, blijkt uit berekeningen. In Zeeland is evacueren niet eenvoudig. De mensen in Zeeuws-Vlaanderen kunnen makkelijk naar het zuiden, maar wie boven de Westerschelde woont kan alleen via de A58 en de N57 wegkomen. Het is van belang dat mensen weten of ze in een kwetsbaar gebied wonen.”
Op de website onswater.nl kunnen mensen vanaf eind september onder meer zien hoe snel hun eigen straat of buurt bij een dijkdoorbraak onder water loopt, hoe hoog het water komt en hoeveel tijd ze hebben om te vluchten.
Het ruimtelijk beleid van provincie en gemeenten zou volgens Schönknecht meer afgestemd moeten worden op de waterveiligheid. En de gemeente moet burgers nadrukkelijker betrekken bij het opstellen van bestemmingsplannen voor overstromingsgevoelige gebieden. „Er moet rekening worden gehouden met de zogeheten watertoets. Aan de hand van die toets kan worden bepaald hoe het is gesteld met de bescherming van een gebied tegen overstromingsgevaar. Je zou je als gemeente kunnen afvragen hoe verantwoord het is om een vakantiepark pal achter de duinen te bouwen. Hoe groot is daar het overstromingsrisico en welke aanvullende maatregelen moet je nemen om het vakantiepark extra te beschermen? Of moet je misschien helemaal afzien van bouw op die plek en het park ergens anders neerzetten?”
Hoofdingenieur-directeur Jacobs van Rijkswaterstaat Zee & Delta: „Het is niet de bedoeling dat mensen bang worden, maar dat ze voorbereid zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bepaalde zaken altijd in huis hebt als je in lager gelegen gebieden woont.”
Volgens de nieuwste veiligheidsnorm van het Rijk moet de burger ervan uitgaan dat er een kans is van eens in de 100.000 jaar dat hij om het leven komt door een overstroming. Op dit moment voldoet 90 procent van de zeeweringen in Zeeland aan die norm, zegt dijkgraaf Poppelaars van waterschap Scheldestromen. Van de 10 procent die nog versterkt moet worden, is de helft al in uitvoering. De andere helft volgt voor 2017.