Buitenland

Wat gebeurt er na Schots ’nee’?

EDINBURGH (ANP). Schotland blijft onderdeel van Groot-Brittannië nu 55,3 procent van de inwoners onafhankelijkheid heeft afgewezen. Maar dat betekent niet dat alles bij het oude blijft.

19 September 2014 11:06Gewijzigd op 15 November 2020 13:00

Tijdens de campagne voor het referendum hebben de drie grote Britse partijen, de Conservatieven, Labour en de Liberaal Democraten, beloofd dat Schotland verregaande bevoegdheden krijgt. Premier David Cameron heeft die belofte vrijdagochtend uitgebreid naar Engeland, Wales en Noord-Ierland. Een ontwerpwet daartoe moet in januari klaar zijn, maar omdat uiterlijk 7 mei landelijke verkiezingen plaatsvinden, zal pas een volgend parlement erover beslissen.

Intussen moeten veel details over die bevoegdheden nog duidelijk worden. Schotland, Wales en Noord-Ierland krijgen nu geld op basis van een verdeelsleutel die is gebaseerd op het aantal inwoners. Schotland ontvangt nu gemiddeld meer per inwoner dan het Britse gemiddelde, tot ergernis van veel Engelsen. Wales beweert dat dat landsdeel elk jaar 300 miljoen pond meer zou moeten ontvangen.

De verdeelsleutel is één van de punten die op de onderhandelingstafel komen. De Schotse Nationale Partij, de voortrekker van de onafhankelijkheidsstrijd, zal voor maximale decentralisatie pleiten. Wat de SNP betreft komt de volledige verantwoordelijkheid over de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en de vliegtaks in Edinburgh te liggen, evenals de zeggenschap over de gezondheidszorg.

Daarnaast is er nog een kwestie in de Britse politiek die mogelijk wordt rechtgetrokken. Schotland heeft met Holyrood zijn eigen parlement, Noord-Ierland heeft Stormont en Wales de Senedd. Maar Engeland heeft geen eigen volksvertegenwoordiging; beslissingen over Engelse aangelegenheden worden genomen door het Britse parlement.

Uit een recente peiling blijkt dat 62 procent van de Engelsen vindt dat Schotten niet zouden mogen meestemmen over puur Engelse wetten, een mening die zich waarschijnlijk ook uitstrekt naar de volksvertegenwoordigers uit Noord-Ierland en Wales. Als die landsdelen nog grotere bevoegdheden krijgen, groeit ook het aantal onderwerpen waarover de Engelsen in de andere landsdelen niets te zeggen hebben, terwijl dat andersom wel het geval is. Cameron heeft suggesties voor een apart Engels parlement echter tot nu toe van de hand gewezen.

Voor Schotland is het nu eerst zaak de eenheid weer te herstellen. Premier Alex Salmond voerde vrijdagochtend de slogan ‘One Scotland’ (Eén Schotland) in. Een ‘verzoeningsdienst’ in de kathedraal van Edinburgh zondag moet winnaars en verliezers eveneens dichter bij elkaar brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer