Economie

Beurswaakhond VS wil oliereserve Shell bekijken

De onverwachte neerwaartse bijstelling door Shell van zijn oliereserves heeft de aandacht getrokken van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

ANP
14 January 2004 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:52

Bestuurslid R. Campos van de SEC verklaarde vandaag dat „het geval Shell duidelijk lijkt. Ik ben ervan overtuigd dat onze controleurs de zaak zullen bekijken.” Campos vraagt zich af hoe Shell er zo ver naast heeft kunnen zitten.

Hij deed zijn uitlatingen in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Daarmee reageerde hij op de bekentenis van Shell dat het zijn bewezen olievoorraden de afgelopen jaren 20 procent te hoog heeft ingeschat. De voorraden zijn er wel, maar kunnen niet direct worden opgepompt. Shell voerde de reserves in de periode 1996-2002 op als bewezen, maar noemt ze nu „waarschijnlijk.”

Voor de SEC zijn waarschijnlijke voorraden niet interessant. Volgens de richtlijnen van de beurswaakhond moet een bedrijf als Shell, dat via Koninklijke/Shell Groep een notering heeft in New York, in zijn boeken de bewezen reserves vermelden.

Shell erkende vrijdag vragen te hebben gekregen van de SEC over de jaarrekening 2002. Maar die vragen stonden los van de discussie over de bijstelling van de oliereserves van het bedrijf, zo zei een woordvoerder. Volgens Shell heeft de bijstelling op de korte termijn geen effect op de productie. Ook hoeven de financiële cijfers over de afgelopen jaren niet te worden bijgesteld.

De discussie over Shells oliereserves zette de positie van topman Philip Watts onder druk. Analisten en fondsbeheerders in de Londense City, het financiële hart van de Britse hoofdstad, typeren de 58-jarige Watts als koel en afstandelijk, en verwijten hem een gebrek aan communicatieve vaardigheden. Onder Watts blijft Shell in zijn prestaties achter bij concurrenten BP en ExxonMobil, luidt het oordeel.

Koninklijke/Shell Groep behoort tot de zeven bedrijven die een voorlopig bod hebben uitgebracht op het staatsbelang van 63 procent in de Tsjechische oliemaatschappij Unipetrol. Dat heeft het concern vanmorgen bevestigd. Shell spreekt van „een indicatief bod.”

Het Tsjechische privatiseringsbureau maakt nu een selectie van de zeven gegadigden en geeft die de gelegenheid de boeken van Unipetrol in te zien. De overgebleven kandidaten kunnen dan in de tweede helft van maart een definitief bod uitbrengen. Analisten schatten de verkoopprijs, inclusief overname van schulden, op omgerekend 400 à 450 miljoen euro.

Unipetrol heeft ongeveer 320 benzinestations in Tsjechië en is daarmee marktleider. Het bedrijf is verder actief in de petrochemie en de olieraffinage. De raffinagedochter Ceska Rafinerska, die met twee productiebedrijven 8 miljoen ton ruwe olie per jaar verwerkt, is voor 51 procent eigendom van Unipetrol. Shell heeft daarin een belang van 16,3 procent, net als de Italiaanse maatschappij Agip en het Amerikaanse ConocoPhillips.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer