AMC gereed voor mogelijke komst ebolapatiënten (fotoserie)

Op de afdeling intensive care van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn isolatiekamers ingericht voor de opvang van patiënten met de zeer besmettelijke ziekte ebola. De twee Nederlandse artsen die in Sierra Leone mogelijk besmet zijn geraakt met ebola hoeven bij terugkomst naar Nederland echter niet per definitie direct opgenomen te worden in een ziekenhuis.

Redactie digitale media
12 September 2014 08:58Gewijzigd op 15 November 2020 12:52
Een arts in speciale kleding in een geïsoleerde kamer voor de behandeling van een patiënt met het ebolavirus in het AMC in Amsterdam. beeld ANP
Een arts in speciale kleding in een geïsoleerde kamer voor de behandeling van een patiënt met het ebolavirus in het AMC in Amsterdam. beeld ANP

Dat blijkt uit de richtlijnen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft opgesteld.

Als iemand zonder beschermende maatregelen contact heeft gehad met besmette patiënten maar zelf geen ziekteverschijnselen vertoont, moet hij of zij gedurende een periode van 3 weken tweemaal daags de lichaamstemperatuur meten. Daarnaast moet dagelijks contact worden onderhouden met de GGD of een ziekenhuis.

„Dit is het protocol, maar daar kan na overleg met de GGD en ziekenhuizen vanaf worden geweken”, liet een woordvoerder van het RIVM weten.

De Lion Heart Foundation, de organisatie waarvoor de artsen in Sierra Leone aan het werk waren, ging er vrijdag van uit dat de artsen in een academisch ziekenhuis opgenomen zouden worden, maar benadrukte ook dat de twee zelf nog niet ziek waren.

Mensen kunnen besmet raken met ebola als zij in aanraking komen met het lichaamsvocht van zieke mensen of dieren. De incubatietijd, de periode tussen besmetting en de eerste symptomen, ligt op maximaal 3 weken. Meestal komen na 7 dagen de eerste ziekteverschijnselen: hoge koorts en hoofdpijn, later gevolgd door diarree, bloedingen en problemen met de organen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer