Rabbijn Alter werd door Jodenhaters in elkaar geslagen
BERLIJN. „Ben jij een Jood?” Daniel Alter bevestigt het, waarop vier jongeren op de Duitse rabbijn inslaan. Zijn 7-jarige dochtertje staat ernaast. „Ik vermoord haar”, bijt een van de daders haar vader toe voordat hij vlucht. Zondag protesteert de Joodse gemeenschap in Berlijn tegen antisemitisme.
Het is precies twee jaar geleden dat de Berlijnse rabbijn Daniel Alter werd aangevallen. Inmiddels zet hij zich in tegen antisemitisme door met imams scholen te bezoeken waar leerlingen overwegend een islamitische achtergrond hebben.
„Vaak durven leraren uit angst voor hun klas niet eens over de Holocaust te vertellen”, vertelt Alter in de Neue Synagoge in hartje Berlijn, het grootste Joodse gebedshuis van Duitsland. „Onder Duitse jongeren is ”Jude” ingeburgerd als scheldwoord. Alleen door er samen over te praten kunnen we antisemitisme en islamofobie tegen gaan.”
Bondskanselier Angela Merkel houdt zondag bij de Brandenburger Tor een toespraak om de Joden in Duitsland een hart onder de riem te steken. Tijdens de manifestatie wil de Joodse Centrale Raad protesteren tegen antisemitisme. Volgens voorzitter Dieter Graumann beleven de Joden in Duitsland de zwaarste periode na de Tweede Wereldoorlog.
Rond het Israël-Gazaconflict afgelopen zomer waren er in heel Duitsland demonstraties tegen de Israëlische bombardementen. In Berlijn scandeerden enkele honderden demonstranten: „Joden, Joden, laffe zwijnen.” Een leus met een bijzonder gevoelige lading. Nazi’s schreeuwden het toen ze in de Kristallnacht Joodse winkels vernielden en mensen mishandelden.
Rabbijn Alter beziet de demonstraties met zorg, maar weerspreekt dat het antisemitisme toeneemt. Hij wijst op een onderzoek van de Duitse regering in 2011 waaruit bleek dat een kwart van de Duitsers er bewust of onbewust antisemitische denkbeelden op na houdt. „Beangstigend, maar dit aantal is al decennia ongeveer gelijk. Verschil is dat het steeds openlijker gebeurt. Haatbrieven worden met naam en toenaam ondertekend. De schaamte is weg.”
De conservatieve rabbijn heeft geen „wetenschappelijke verklaring” paraat voor deze trend. „Feit is dat belangrijke Duitse schrijvers zoals Günter Grass antisemitisme –ik noem het liever Jodenhaat– meer salonfähig hebben gemaakt. Dat is erg kwalijk.”
De Joodse geestelijke neemt deze ontwikkeling in heel Europa waar. Maar volgens hem is het in landen als Griekenland, Hongarije, Frankrijk en Groot-Brittannië veel erger dan in Duitsland.
Ondanks de aanval van twee jaar geleden voelt de rabbijn zich betrekkelijk veilig in Duitsland. Hij wil niet verhuizen naar Israël, zoals hij andere Duitse Joden wel zag doen. Maar hij neemt hun ‘vlucht’ wel serieus. „Het is absurd dat je je in Israël veiliger zou voelen dan in Duitsland.”
Zelf kan hij niet meer onbekommerd over straat lopen. Om geen geweld uit te lokken, draagt hij een pet over zijn keppeltje. „Misschien zwak. Maar het is gewoon dom voor mij om in bepaalde delen van Berlijn zichtbaar Joods te zijn. Dan maar een pet.”
Lees ook in Digibron:
Monster van antisemitisme blijft gevaarlijk (Reformatorisch Dagblad, 03-09-2012)
Berlijn betoogt tegen aanval op rabbijn (Reformatorisch Dagblad, 03-09-2012)
Rabbijn op straat in Berlijn afgeranseld (Reformatorisch Dagblad, 30-08-2012)