Kerk & religie

Eleos en De Hoop starten kennisinstituut religie en ggz

AMERSFOORT. Een nieuw kennis­instituut zal de komende jaren onderzoek doen en methodieken ontwikkelen op het snijvlak van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en religie.

Redactie kerk
6 September 2014 10:54Gewijzigd op 15 November 2020 12:45
Dr. Schaap. beeld RD
Dr. Schaap. beeld RD

Het initiatief voor het Kennisinstituut christelijke ggz is genomen door Eleos, een grote hulpverleningsorganisatie op het terrein van de psychiatrie, en De Hoop, een christelijke instelling voor verslavingszorg.

Het kennisinstituut is per 1 september begonnen, maar verkeert de komende maanden nog in een opstartfase. In die periode gaan de eerste projecten lopen en worden de plannen die er liggen verder uitgewerkt. Begin volgend jaar is de officiële lancering.

Tot rector van de instelling is dr. Hanneke Schaap-Jonker benoemd. Zij is tevens als godsdienst­psychologe verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Daarnaast krijgt het nieuwe instituut een aantal medewerkers uit de gelederen van Eleos en De Hoop. Het zal vooral gaan om aankomende psychiaters, psychologen en therapeuten die in het kader van hun opleiding onderzoek verrichten.

Geloof

De meerwaarde van het instituut is dat er gericht gewerkt kan worden aan onderzoek op het gebied van religie en psychiatrie, legt Schaap uit. „Het gaat om vragen als hoe verschillende aspecten van geloof van invloed zijn op psychisch functioneren van iemand. Het is de bedoeling dat dat een toespitsing krijgt richting de behandeling. Inzicht in deze processen moet resulteren in een beter zorgaanbod bij Eleos en De Hoop.”

De rector is eindverantwoordelijk voor het onderzoek dat verricht wordt binnen het instituut. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de aansturing van de medewerkers en het bewaken van de kwaliteit.

Directeur Gijsbert Buijs van Eleos spreekt van een bundeling van expertise die al aanwezig is in beide instellingen. „Het instituut moet ervoor zorgen dat we een verdiepingsslag kunnen maken. Er moet niet alleen meer onderzoek gedaan kunnen worden, voor hulpverleners is het ook belangrijk dat ze nieuwe methodieken in de praktijk kunnen gaan gebruiken.”

Andere taken van het kennisinstituut vormen toerusting van ambtsdragers en het uitbrengen van zowel wetenschappelijke als publieksvriendelijke publicaties, zegt Buijs. „Daarnaast willen we onze medewerkers aanmoedigen om actief deel te nemen aan het publieke debat rond thema’s waarover binnen het instituut kennis aanwezig is.”

Vanuit het instituut lopen verschillende lijnen naar externe deskundigen, bijvoorbeeld bij universiteiten. Zo wordt in een al in gang gezet project vanuit Eleos over geloof, depressie en suïcide samengewerkt met deskundigen uit de universitaire wereld.

Toerusting

De rector ziet toerusting van de achterbannen van Eleos en De Hoop als een belangrijke opdracht voor het instituut. „Nu de maatschappelijke trend is dat steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij de patiënt en zijn omgeving liggen, denken wij dat kerken een cruciale functie kunnen vervullen in het ondersteunen van mantelzorg. Ook willen we een bijdrage gaan leveren aan de nascholing van predikanten en pastores en op andere manieren kennis delen binnen kerken”

Voor de financiering van het kennis­instituut trekken Eleos en De Hoop „een substantieel bedrag” uit, aldus Buijs. Daarnaast moeten externe geldstromen wordt aangetrokken. „Daarbij denken we onder meer aan onderzoeksbudgetten”, zegt de Eleosdirecteur.

Een vaste vestigingsplaats voor het instituut komt er voorlopig niet. Medewerkers doen hun werk vanuit de verspreid over het land gelegen vestigingen van Eleos en De Hoop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer