Politiek

Oppositie vindt dat kabinet te weinig doet tegen jihadisme

DEN HAAG. Het kabinet is veel te laat in actie gekomen tegen jihadisten in Nederland, aldus CDA-fractievoorzitter Buma donderdagmorgen tijdens het debat over de aanpak van Nederlandse jihadstrijders.

Redactie politiek
4 September 2014 11:54Gewijzigd op 15 November 2020 12:42
De Kamer debatteerde donderdag met de minister Opstelten (Veiligheid) (l.) en Asscher (Sociale Zaken) over hun vorige week vrijdag gepresenteerde maatregelen tegen jihadisme. beeld ANP
De Kamer debatteerde donderdag met de minister Opstelten (Veiligheid) (l.) en Asscher (Sociale Zaken) over hun vorige week vrijdag gepresenteerde maatregelen tegen jihadisme. beeld ANP

De ministers Opstelten (Veiligheid) en Asscher (Sociale Zaken) hebben weliswaar stappen gezet, „maar veel te weinig”, vindt Buma. Er lopen in onze samenleving volgens hem mensen rond die onze „joods-christelijk-humanistische traditie willen afbreken. Dat mogen we niet accepteren; die moeten we verdedigen.”

De CDA-leider pleitte ervoor ook het samenspannen teneinde een jihadreis voor te bereiden, strafbaar te stellen.

Hij stelde voor om jongeren die het geweld van organisaties als IS openlijk steunen, te vervolgen. „Die uitingen zijn gevaarlijk, dat is een gif waartegen we de samenleving moeten beschermen.”

Zijn voorstel om het verheerlijken van terroristische misdrijven strafbaar te stellen, viel echter niet in goede aarde bij D66 en SP. Zij verweten de CDA’er een „gedachtenpolitie” te willen instellen. „De rechtsstaat beschermen doe je niet door de rechtsstaat af te breken”, zei SP-leider Roemer. „Dat doe je niet door gedachten strafbaar te stellen, hoe verwerpelijk ze ook zijn.” Ook GroenLinks en VVD waren kritisch.

Het kabinet presenteerde afgelopen vrijdag een pakket maatregelen tegen jihadisme en radicalisering. Een daarvan is de registratie van alle reisgegevens van Nederland. Tegen dat voorstel kwam al meteen kritiek van de coalitiepartijen VVD en PvdA. Ook de SP keerde zich er donderdagmorgen tegen.

Roemer mist sowieso een samenhangende visie achter het maatregelenpakket, betoogde hij tijdens het debat. Er staat niets in over bijvoorbeeld de oorzaken van radicalisering.

Net als Buma en Roemer kritiseerde PVV-voorman Wilders het kabinet. „Tien jaar heb ik al gewaarschuwd tegen de gevaren van de islam, en werd ik verketterd.” De politieke elite van Nederland heeft al die tijd weggekeken en ontkende „de harde werkelijkheid”, betoogde hij.

Joden worden nu in Nederland bedreigd, hakenkruizen vertoond. Bovendien hebben honderdduizenden moslims in Nederland begrip voor de terreur door IS.

Die realiteit is geen toeval, vervolgde de PVV-leider. „De islam is het probleem.” De islamitische terroristen „voeren gewoon hun ideologie uit.” De Koran „is een handboek voor terroristen, een jachtakte voor moslims.”

De kiezers eisen dat er nu écht tegen de islam wordt opgetreden, zei Wilders. De kabinetsmaatregelen zijn „te weinig en te laat.”

„Ons is de oorlog verklaard”, zei hij. „Wij moeten hard terugslaan.” Alle jihadisten moeten het land uit, betoogde hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer