Hulp voor provincies en grote Icesave-spaarder
DEN HAAG (ANP). Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is bereid de provincies en de grote spaarders te helpen die nog geld tegoed hebben uit de boedel van de failliete IJslandse internetbank Icesave. Hij zei dat woensdag in een toelichting op het nieuws dat de Staat al het geld dat ze 6 jaar geleden voorschoot, terug heeft uit IJsland.
De spaarders tot 100.000 euro kregen in 2009 hun geld al terug, maar mensen die meer hadden staan bij Icesave wachten daar nog steeds op. Dat geldt ook voor provincies en gemeenten die geld spaarden bij Icesave. Dijsselbloem heeft de laatste vordering van de staat nu verkocht voor 623 miljoen euro en is bereid de andere zogeheten preferente schuldeisers bij te staan.
„Met de andere overheden zijn we al een paar weken intensief in overleg. Ze moeten zelf beslissen wat ze doen, maar er is interesse in de markt voor de vorderingen. Als ze willen verkopen zullen we hen zeker bijstaan. Datzelfde geldt voor de 100-plus-spaarders. Een aantal van hen heeft al geschikt, anderen hebben nog een claim. Als ze zich verenigen en willen verkopen, kunnen we hen adviseren”, aldus Dijsselbloem.
Ook al is de vordering nu terug, Nederland staat nog niet volledig quitte met IJsland omdat de Staat rentekosten heeft gehad sinds de 1,4 miljard euro in 2008 werd voorgeschoten om de spaarders met een tegoed tot 100.000 euro te helpen. „Dat gaat om een behoorlijk bedrag, waar De Nederlandsche Bank nog een rechtszaak over voert tegen het IJslandse depositogarantiestelsel en dat zal echt betaald moeten worden.”
De 623 miljoen euro die nu in één klap binnenkomt gaat naar de aflossing van de staatsschuld en kan niet worden gebruikt voor extra uitgaven, aldus Dijsselbloem. „Toen we het in 2008 uittrokken telde het ook niet mee in het begrotingssaldo en hebben we niet extra hoeven bezuinigen. Nu gaan we het ook niet extra uitgeven. De staatsschuld is tijdens de financiële crisis opgelopen van 45 naar 75 procent en het is van groot belang die terug te dringen.”