Urk weigert vangstinfo
Ongeveer honderd zeevissers uit Urk weigeren het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek in IJmuiden (RIVO) nog langer de aanvoer- en vangstgegevens te verstrekken. De vissers zijn boos over de strenge vangstvoorstellen van de biologen.
Dat heeft secretaris G. Meun van de Vereniging Visserijbelangen Urk bevestigd. Het instituut adviseert de Europese Commissie jaarlijks over vangsthoeveelheden om de visstand op peil te houden. Dat leidde vooral vorig jaar tot flinke discussies, omdat de visserijsector de voorstellen te streng vond. Hoewel de uiteindelijke regels soepeler uitvielen, hebben de Urker vissers toch het vertrouwen opgezegd. De landelijke Federatie Visserijverenigingen beslist later deze maand of zij het voorbeeld van Urk volgt.
Meun beseft dat de vissers door het niet meer geven van vangstcijfers ook onderzoeken die niets met de quota te maken hebben dwarsbomen. De maatregel gaat naar zijn zeggen pas van tafel als een nieuwe, frisse groep het overneemt van de huidige club adviseurs.
Vissers verstrekken altijd vangstgegevens aan de AID en het ministerie. Meun adviseert de Urker vissers om daar elke keer bij te vermelden dat de gegevens niet mogen worden doorgegeven aan het RIVO. Of zij de AID en het ministerie kunnen verplichten de gegevens niet door te geven, weet Meun niet met zekerheid. „We willen hiermee een signaal afgeven.”
Directeur M. Scholten van het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek stelde vrijdag de teleurstelling van de vissers over de lagere vangstquota best te begrijpen. „Maar dit is geen slimme actie. Ons treffen ze er niet mee. De visserij wel, want dit betekent dat ons onderzoek in die sector helaas minder niveau krijgt”, zegt hij.
De vissers zijn overigens wettelijk verplicht de biologen op gezette tijden monsters te laten nemen op hun schip. Scholten: „Als ze dat structureel tegenhouden, is dat illegaal en zullen we actie ondernemen.”
De spreekbuis van de Urker vissers, Meun, reageerde gisteravond laconiek. „Dat wachten we dan wel af. Ik denk dat niemand ons kan verplichten een bioloog aan boord toe te laten.”
Hij ligt niet wakker van de vraag of het RIVO-onderzoek nu aan kwaliteit inboet. Adviezen van deze biologen zijn volgens hem „zo ongenuanceerd” dat dit gevaar niet relevant is. „Deze mensen hebben maar één doel voor ogen en dat is de vloot van zee afkrijgen.”