Slakken gedijen in natte maand augustus
HOOGEZAND (ANP). Spaanse naaktslakken komen door het koude en vooral natte weer op het ogenblik massaal tevoorschijn. Er zijn volgens de Nederlandse Malacologische Vereniging niet zo zeer méér slakken, maar ze verlaten wel hun zomerse beschutting en zijn goed zichtbaar in bermen, op velden en in straten.
„Door de droge en warme julimaand bleven ze juist weg, maar nu zijn ze dankzij de regen heel actief”, zegt voorzitter Ruud Bank van de vereniging, die zich sinds 1934 bezighoudt met de studie naar weekdieren, zoals zeeschelpdieren en landslakken.
Vooral de Spaanse naaktslak doet zich gelden. De soort is volgens Bank in opmars, al worden tellingen zoals onder vogels niet gedaan. Door het gedoseerde gebruik van landbouwbestrijdingsmiddelen groeit de populatie de laatste jaren gestaag.
Bank waarschuwt wel voor de mogelijke gevolgen voor de telers van bladgroenten als sla, andijvie en koolsoorten. „Als je niet uitkijkt, eten ze de hele oogst op, want ze lusten alles”, zegt hij.
De telers zeggen vooralsnog geen overlast van slakken te ondervinden. Ze kunnen hun gewassen met slakkenkorrels nog redelijk goed beschermen. „Het is daarom voor ons nog geen rampverhaal”, constateert spruitenteler Gerrit Arkenbout uit Heenvliet. Volgens hem waren de slakken 2 weken nog nergens te zien. „Toen was het overal gortdroog, nu ontstaat door de regen het ideale leefklimaat voor de slak.”
Volgens Arkenbout kunnen na 1 september wel problemen in de tuinbouw ontstaan, wanneer het strooien van de bestrijdingskorrels verboden is. Dan moeten aaltjes uit het Verenigd Koninkrijk worden geïmporteerd, die de naaktslakken op natuurlijke wijze bestrijden. „Dat is wel een kostbare zaak.”