CBS: Boycot raakt duizenden banen
DEN HAAG (ANP). De boycot van goederen naar Rusland raakt duizenden banen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.
Vorig jaar waren er volgens het statistiekbureau ongeveer 5000 banen verbonden aan de directe export van de goederen naar Rusland die nu worden geboycot. De exportwaarde van de boycotgoederen naar Rusland bedroeg vorig jaar ruim 500 miljoen euro. Nederland verdiende hier ongeveer 300 miljoen euro aan. Dat komt doordat er voor 200 miljoen aan goederen en diensten nodig waren uit het buitenland voor deze export.
„Kwekers kochten bijvoorbeeld Chinese zonnepanelen om elektriciteit mee op te wekken voor hun productie. Ook werden sommige exportgoederen, zoals ananas, eerst in het buitenland gekocht en daarna met een kleine marge doorverkocht”, aldus het CBS.
Wanneer ook de indirecte handel met Rusland (via andere landen), wordt meegerekend, komen de cijfers hoger uit. Maar daarover zijn geen harde gegevens bekend. Alleen voor de export via de Baltische staten kan het CBS een inschatting maken. Estland, Letland en Litouwen produceren amper tomaten, paprika’s of druiven maar exporteren ze wel. De handel in boycotproducten via deze weg leverde Nederland vorig jaar nog eens 300 miljoen euro en 5000 banen op.
Het zijn niet alleen tuinders en boeren die door de boycot worden geraakt, aldus het statistiekbureau. Ook transporteurs, groothandels en bijvoorbeeld accountancybureaus of uitzendbureaus zullen nu hun inkomsten zien teruglopen.
Het CBS stelt verder dat de boycot meer effecten kan hebben dan het verlies van de afzetmarkt. De betrokken bedrijven kunnen bijvoorbeeld last krijgen van dalende prijzen doordat er veel extra aanbod is vanuit andere landen die ook geboycot worden. Ook kan een bedrijf failliet gaan als het een fors deel van de omzet verliest, waarmee dan meer werkgelegenheid verdwijnt dan er in 2013 aan de export van boycotgoederen naar Rusland verbonden was.