Graadmeter zuivelmarkt in vrije val
ZOETERMEER. De Russische boycot van voedsel uit westerse landen zorgt voor een negatieve stemming op de zuivelmarkt. De wekelijkse noteringen van het Productschap Zuivel lieten woensdag een ongekende daling zien.
De zuivelnoteringen van het schap zijn een graadmeter voor de stemming op de markt, zegt een woordvoerder. Die is momenteel ronduit negatief doordat een deel van de afzetmarkt is weggevallen. De boerenmelkprijs zal hierdoor omlaaggaan, verwacht hij. „Zeker omdat deze situatie niet zomaar voorbij is.” Op den duur zal ook de consument daarvan profiteren.
De notering voor volle melkpoeder (af fabriek) bedroeg woensdag 257 euro per 100 kilo, exclusief btw. Vorige week was dat nog
292 euro. Dat komt neer op een daling van 12 procent. Bij andere producten is de terugval iets minder fors. Verse boter zakte van
342 naar 335 euro, magere melkpoeder (menselijke consumptie) van 257 naar 240 euro. Magere melkpoeder (veevoer) noteert 205 euro, tegen 230 euro een week eerder, en weipoeder zakte terug van 92 naar 87 euro.
Volgens de woordvoerder is zo’n forse terugval in één week niet eerder voorgekomen. De boternotering ligt nu op het niveau van maart vorig jaar, de andere noteringen op dat van zomer 2012.
Rusland is een sterk groeiende markt voor Nederlandse zuivelproducten. Volgens het CBS ging het in 2013 om 257 miljoen euro, voornamelijk kaas. Nederlandse zuivel gaat weliswaar ook naar vele andere landen, maar volgens de woordvoerder van het productschap kan een relatief kleine verschuiving tussen vraag en aanbod al snel tot prijsschommelingen leiden.
De prijs die Nederlandse veehouders voor geleverde melk ontvangen, lag de afgelopen anderhalf jaar op een hoog niveau. Begin deze maand verhoogde de coöperatieve zuivelreus FrieslandCampina, die 80 procent van de Nederlandse melk verwerkt, de zogenoemde garantieprijs voor de aangesloten veehouders nog met 0,25 euro naar 39,75 euro per
100 kilo melk.
De zuivelnoteringen worden vastgesteld door een speciale commissie, waarin deskundigen uit de zuivelbranche zitting hebben.
Een woordvoerder van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de brancheorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie, vindt het „nog veel te vroeg” om te speculeren over de gevolgen van de Russische boycot voor de melkprijs voor boer en consument. „De zuivelmarkt schommelt sowieso sterker dan vroeger, toen de Europese Unie haar interne markt nog afschermde. Vorige week gingen op een belangrijke zuivelveiling in Nieuw-Zeeland de prijzen voor melkpoeder al fors omlaag. Dat was nog vóór de Russische maatregel”, aldus de NZO-woordvoerder.
Volgens marktanalysebureau DCA in Lelystad is de Russische boycot de „zoveelste klap” voor de zuivelmarkt. Die heeft al langer last van de hoge melkproductie in Europa, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. China heeft hiervan volgens DCA geprofiteerd door extra zuivel in te slaan. Nu de Russische markt wegvalt, moet de Europese zuivelindustrie op zoek naar nieuwe afnemers voor diverse producten. Voor Nederland betreft het met name kaas en boter, aldus DCA.