Massale kindersterfte onder yezidi’s Irak
BAGDAD (ANP/DPA). De humanitaire nood onder yezidi’s die op de vlucht zijn geslagen voor moordende en verkrachtende strijders van Islamitische Staat (IS), wordt steeds nijpender. Binnen een etmaal zijn zo’n 300 kinderen omgekomen. Volgens een yezidi-woordvoerder in Duitsland bezwijken zijn geloofsgenoten aan honger en dorst. Ook worden ze vergiftigd door het eten van bladeren en boomschors.
Weliswaar zijn in het noordwesten van Irak de afgelopen dagen tienduizenden yezidi’s gered uit het Sinjar-gebergte, doordat Koerdische strijders uit Irak, Syrië en Turkije een doorgang hebben gemaakt. Maar de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr meldde dinsdag dat er nog steeds naar schatting 20.000 tot 30.000 yezidi’s vastzitten in de bergen.
Vanuit Groot-Brittannië zijn dinsdagmiddag enkele vliegtuigen van de Britse luchtmacht RAF richting Cyprus vertrokken. Vandaar vliegen ze naar Irak voor het uitvoeren van verkenningsvluchten als voorbereiding op het droppen van nieuwe hulpgoederen in Noord-Irak. In de afgelopen dagen hebben de Britten en Amerikanen een reeks vluchten uitgevoerd om de yezidi’s van voedsel en water te voorzien. Ook Frankrijk heeft hulpgoederen naar Irak gestuurd.
De EU maakt extra geld vrij voor humanitaire steun aan Irak. Het gaat om 5 miljoen euro aan Europees geld, maakte verantwoordelijk eurocommissaris Kristalina Georgieva dinsdag bekend. Het totaal aan steun uit Europa aan Irak komt nu uit op 17 miljoen euro. De extra steun is bedoeld voor de „honderdduizenden Iraakse burgers die door de gevechten vastzitten”. Georgieva doelde met name op de yezidi’s die de bergen van Sinjar in zijn gevlucht.
Irak probeert ondertussen IS terug te slaan. Bagdad heeft dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op IS-stellingen rond de noordelijke stad Mosul en daarbij zeker 80 jihadisten gedood. De soennitische extremisten van IS namen Mosul half juni in. Honderdduizenden mensen zijn uit de stad gevlucht.
Het Vaticaan heeft de religieuze leiders dinsdag opgeroepen IS te veroordelen. De dramatische situatie van de christenen, yezidi’s en andere minderheden in Irak eist een „duidelijke en moedige stellingname” van alle religieuze leiders en vooral de moslimleiders.
In Bagdad gaat ondertussen het getouwtrek om de macht door. Premier Nuri al-Maliki blijft weigeren plaats te maken voor zijn beoogd opvolger Haider al-Abadi.