Economie

Duitser is waterdrinker

De hete zomer van 2003 heeft de Duitsers niet in de eerste plaats naar bier doen grijpen, maar naar mineraalwater.

DPA/ANP
9 January 2004 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:51

De consumptie daarvan schoot vorig jaar omhoog van bijna 114 liter per hoofd van de bevolking in 2002 tot een record van 129 liter.

Nederlanders drinken veel minder mineraalwater dan Duitsers. Volgens de Vereniging Nederlandse Frisdranken Industrie (NFI) bleef de consumptie in 2003 beperkt tot ruim 18 liter. In vergelijking met 2002 was er sprake van een minieme stijging. Duitsers drinken sowieso veel meer dan Nederlanders, aldus de NFI gisteren.

De bierconsumptie is in Duitsland waarschijnlijk ook toegenomen, maar lang niet zo sterk als die van het mineraalwater. Voor bier zijn nog geen cijfers beschikbaar. In 2002 dronken de Duitsers gemiddeld ruim 121 liter gerstenat per hoofd van de bevolking.

De watercijfers van de Duitse producentenorganisatie omvatten ook de import. Sinds enkele jaren wint vooral koolzuurvrij water uit Frankrijk marktaandeel. De 230 producenten in Duitsland brachten vorig jaar een recordhoeveelheid van 9,6 miljard liter in de handel. De ontwikkeling van de geldomzet bleef als gevolg van de algemene prijsdruk in de Duitse levensmiddelenbranche achter. Exacte cijfers zijn nog niet bekend.

Van het in Duitsland geproduceerde water bestond meer dan de helft (5,3 miljard liter) uit het traditionele koolzuurhoudende water. Wel wonnen water zonder prik en andere varianten duidelijk terrein. Een nog sterkere groei was te zien bij frisdranken op basis van mineraalwater. De consumptie daarvan klom met 10 procent tot 585 miljoen liter. Het populairst in deze sector bleef ”Apfelschorle”, appelsap met spuitwater.

Dat de Duitsers veel meer mineraalwater drinken dan Nederlanders heeft onder meer te maken met onze „zuinigheid”, zegt NFI-directeur Jouke Schat. „Water uit de kraan is goedkoper. Daarnaast zijn Duitsers meer gesteld op hun gezondheid en hun lichaam. Daarom drinken ze meer mineraalwater. Duitsers gaan ook vaker naar een kuuroord. Dat wordt vergoed door de verzekering.”

In het zuiden van Europa is de consumptie van mineraalwater ook groter dan in Nederland. Dat komt doordat de kwaliteit van het kraanwater minder is. Bovendien is het er warm en is water daar schaars.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer