Nederland bekijkt deelname aan transport Irak
DEN HAAG (ANP). Het ministerie van Defensie onderzoekt of Nederland mee kan doen met het strategisch transport van goederen voor Noord-Irak. Dat kan al dan niet in Europees verband via het EATC, een internationaal commandocentrum. Ook heeft het kabinet 4 ton extra aan het Rode Kruis bijgedragen om noodhulp te kunnen verlenen aan de bedreigde gebieden in Irak. De Koerdische autoriteiten hebben daar om gevraagd.
Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zondagavond geschreven in antwoord op spoedvragen die het CDA, ChristenUnie en de SGP zaterdag stelden. De drie partijen willen dat het kabinet en de EU een actieve rol aannemen om te voorkomen dat religieuze minderheidsgroepen in het noorden van Irak massaal sterven. Ze zijn in het nauw gedreven door de radicale terreurgroep IS.
Volgens Timmermans is het kabinet doordrongen van de ernst van de situatie en stelt Nederland zich actief op in de humanitaire crisis. Hij noemt de situatie schrijnend en verwelkomt de droppings van voedsel en water door de Amerikanen en Britten, maar ook door de Irakezen en de Koerden. Dat gebeurt volgens hem in samenwerking met VN-instellingen en Turkije.
Volgens hem is er nauw contact met allerlei partijen over de huidige crisis en dringt Nederland in Europees verband aan op extra aandacht. Hij wijst erop dat de EU 17 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor humanitaire hulp in Irak. Daarnaast pleit het kabinet ervoor om in EU-verband te stimuleren dat in Irak een sterke eenheidsregering wordt gevormd waarin alle politieke en sektarische groeperingen vertegenwoordigd zijn.
Een van de vragenstellers, CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, is teleurgesteld dat Timmermans niet ingaat op mogelijke genocide, zoals de Amerikaanse president Barack Obama wel deed. „Dat weegt het zwaarst voor ons. Als een vermoeden wordt uitgesproken, kan Nederland zelf al mechanismes in gang zetten. Zoals onderzoeken om eventuele IS-strijders met een Nederlands paspoort te kunnen aanpakken.”