Buitenland

Amerikaanse luchtaanval op IS in Irak

BAGDAD (ANP/RTR/DPA). Voor het eerst sinds het beëindigen van de Amerikaanse militaire operatie in Irak eind 2011 hebben de VS luchtaanvallen uitgevoerd in het Arabische land. Twee F/A-18-gevechtsvliegtuigen bestookten vrijdag strijders van Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak.

8 August 2014 15:01Gewijzigd op 15 November 2020 12:17
John Kirby. beeld EPA
John Kirby. beeld EPA

De aanval was gericht tegen artillerie van IS in de buurt van Arbil, aldus woordvoerder John Kirby. Arbil is de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Over slachtoffers door de bombardementen is nog niets bekend. Er wonen in Arbil 1,5 miljoen mensen, onder wie veel westerse burgers die in de olie-industrie werken. Strijders van het soennitische IS hebben de afgelopen maanden grote delen van Irak en Syrië in handen gekregen en zijn opgerukt tot in de buurt van Arbil. „De islamitische rebellen gebruikten de artillerie om aanvallen uit te voeren op de Koerdische strijders die Arbil verdedigen”, zei Kirby.

President Barack Obama had donderdag toestemming gegeven voor luchtaanvallen tegen IS. Hij zei dat actie nodig was om de opmars van de islamitische strijders te stuiten en om de levens van Amerikanen en christenen en andere religieuze minderheden in Irak te beschermen. In Irak zijn meer dan 100.000 christenen op de vlucht geslagen voor de jihadisten van IS. Ook leden van de religieuze yezidi-minderheid zijn gevlucht. Tienduizenden leden van de groep zitten vast op een aantal bergtoppen in net noorden van Irak, omsingeld door strijders van de IS, die de yezidi’s als duivelsaanbidders zien. De yezidi’s lopen het risico om te komen van honger en dorst. Aan de voet van de bergen wachten hun mogelijk moord en verkrachting door IS. Koerdische militairen lieten vrijdag weten dat ze yezidi’s in veiligheid hebben gebracht en met bussen naar de stad Dohuk hebben vervoerd. Aantallen hebben de Koerden niet genoemd.

Londen heeft alle Britse burgers opgeroepen te vertrekken uit delen van Iraaks Koerdistan. Volgens de Britse regering kan de veiligheidssituatie snel verslechteren.

De Franse president François Hollande steunt de Amerikaanse aanval in Irak. Hij riep de Europese Unie op in navolging van Washington een actievere rol te spelen bij het bestrijden van de crisis in het land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer