Kabinet wil Europees antwoord op sancties
DEN HAAG (ANP). Het kabinet wil in EU-verband een oplossing vinden voor de schadelijke effecten van de Russische sancties voor het bedrijfsleven in Europa. Een aantal landen, waaronder Nederland en Frankrijk, wordt daardoor onevenredig zwaar getroffen.
Een woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma kon vrijdag nog niets zeggen over eventuele compensatie voor getroffen boeren en transportbedrijven, maar benadrukte dat de oplossing op Europees niveau gezocht wordt.
Dijksma meldde zelf op Twitter dat ze overleg had gehad met LTO-voorzitter Albert Jan Maat en met EU-commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) over de gevolgen van de sancties voor het bedrijfsleven. „We inventariseren nu de schade voor de verschillende sectoren en bezien wat we kunnen doen om de gevolgen samen het hoofd te bieden.”
Donderdag werd al duidelijk dat het kabinet zo snel mogelijk in EU-verband overleg wil over de gevolgen van de Russische sancties. De Europese Commissie bekijkt op dit moment de gevolgen van de Russische maatregelen voor de EU, die overigens ook landen als de Verenigde Staten, Noorwegen, Canada en Australië treffen.
Rusland stelde donderdag een importverbod in op Europees fruit, groenten, vlees en zuivelproducten. Dat was een antwoord op de versnelde invoering van scherpere sancties die Europa, VS en een aantal andere landen instelden als reactie op het neerhalen van de Maleisische Boeing, zeer waarschijnlijk door Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.
De Russische sancties treffen EU-producten met een omvang van bijna 5,3 miljard euro. Dat is minder dan de helft van de totale export van landbouwproducten naar Rusland ter waarde van bijna 12 miljard euro. Onder meer bier, wijn en andere alcoholische producten vallen niet onder de boycot.
Vorig jaar waren er in Nederland bijna 4000 bedrijven die goederen aan Rusland verkochten. De totale waarde van de Nederlandse export naar Rusland bedroeg in 2013 bijna 7 miljard euro.