Wall Street hard omlaag
NEW YORK (ANP). De beurzen in New York zijn donderdag met zware verliezen gesloten. Beleggers maakten zich onder meer zorgen over de gevolgen van het in gebreke blijven van Argentinië en de sancties tegen Rusland. Wall Street verwerkte verder opnieuw een grote stroom bedrijfsresultaten van onder meer ConocoPhillips, ExxonMobil, MasterCard en Kellogg.
De Dow-Jonesindex eindigde de laatste handelsdag van juli 1,9 procent lager op 16.563,30 punten, waarmee de winst van dit jaar werd kwijtgeraakt. De S&P 500 daalde 2 procent tot 1930,67 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 2,1 procent tot 4369,77 punten.
Verder speelde mee dat beleggers bezorgd waren dat de Fed mogelijk de rente eerder dan gedacht kan gaan verhogen, vanwege de sterke groei van de Amerikaanse economie.
Energieconcern ExxonMobil hield aan het einde van het tweede kwartaal 28 procent meer winst over onder de streep dan een jaar eerder. De samenwerking tussen ExxonMobil en het Russische staatsbedrijf Rosneft in het poolgebied is door de sancties tegen Rusland echter uiterst onzeker geworden. ExxonMobil leverde 4,2 procent in.
Het aandeel MasterCard kon niet profiteren van goede tweedekwartaalcijfers en zakte 2,3 procent. De op één na grootste creditcardmaatschappij ter wereld zag de winst flink stijgen. Het concern profiteerde volop van de aantrekkende bestedingen van Amerikaanse consumenten.
Olie- en gasconcern ConocoPhillips meldde dat in het tweede kwartaal meer winst is geboekt, onder meer dankzij een hogere productie uit schalievelden in Texas en North Dakota. Het aandeel daalde echter 2,5 procent.
Levensmiddelenbedrijf Kellogg verlaagde de verwachtingen voor het hele jaar en ging 6,1 procent omlaag. Branchegenoot Kraft Foods kwam woensdag nabeurs met teleurstellende cijfers en zakte 6,4 procent.
Industrieconcern General Electric (GE) bracht donderdag zijn Noord-Amerikaanse divisie voor consumentenkredieten Synchrony Financial naar de beurs voor 23 dollar per aandeel. Op de eerste handelsdag sloot het aandeel Synchrony onveranderd.
De euro was 1,3389 dollar waard, vrijwel evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 98,03 dollar. Brent zakte 0,7 procent tot 105,80 dollar.