Geen dode karpers meer in Mobagat Barneveld
BARNEVELD. Het virus dat de massale karpersterfte in de Grote Veenderplas bij Barneveld veroorzaakte, lijkt te zijn uitgewoed. De afgelopen zes weken zijn geen dode vissen meer aangetroffen. In totaal zijn zo’n 120 levenloze karpers uit het water gehaald.
„Gelukkig heeft niet het hele karperbestand het loodje gelegd”, zegt voorzitter Gerrit Knotters van Hengelsportvereniging Barneveld. „Trouwe leden die dagelijks de plas op gaan om eventueel dode vissen te ruimen, zien met regelmaat gezonde karpers zwemmen, ook grote exemplaren.”
Het viswater is bij Barnevelders beter bekend als het Mobagat. Hoeveel karpers er voor het uitbreken van het virus precies in de 9,5 hectare grote plas langs rijksweg A30 leefden, kan Knotters niet zeggen. „Zo’n 150 tot 200, schatten we.”
De dode karpers zijn geveld door het Carp Edema Virus (CEV). Het pokkenvirus, onschadelijk voor de mens en warmbloedige dieren, bezorgt volwassen karpers en koikarpers de ziekte Koi Sleepy Disease, die vorig jaar voor het eerst in Nederland werd aangetoond. Apathisch gedrag en ingevallen ogen zijn enkele kenmerken. Andere vissoorten hebben geen hinder van het virus.
Voor de Grote Veenderplas geldt sinds de ontdekking van de eerste dode karper in maart een algeheel visverbod om te voorkomen dat het virus met een leefnet of schepnet wordt overgebracht naar andere viswateren van de hengelsportvereniging. Dat verbod wordt binnenkort opgeheven.
Voorlopig worden geen nieuwe karpers in het Mobagat uitgezet. „Dat zal waarschijnlijk pas volgend jaar gebeuren”, neemt Knotters aan. De karpersterfte betekent voor de hengelsporters een schadepost van zeker 15.000 euro, zegt Knotters. „Een karper weegt gemiddeld 10 tot 15 kilo. Een levende karper kost per kilo tien euro. En het zal jaren duren voordat de karperstand in de plas weer op peil is.”
Hoe het virus in het Mobagat is gekomen, is volgens de voorzitter onduidelijk. „Helaas wordt er vaak gesleept met vis zonder dat wij daar zicht op hebben, bijvoorbeeld door mensen die hun vijver dichtgooien en de vis via Marktplaats niet kwijtraken. Het blijft speculeren.”