De Jager maakt flinke stap in bedrijfsleven
AMSTERDAM (ANP). Jan Kees de Jager maakt met zijn benoeming tot financieel directeur van KPN de stap naar een van de grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland. De voormalig minister en staatssecretaris was tijdens het staartje van de woelige crisistijd het financiële baken van Nederland en wordt bij de telecomgigant ook binnengehaald in moeilijke tijden.
De nu 45-jarige De Jager werd in 2007 staatssecretaris van Financiën voor het CDA in het kabinet-Balkenende IV. Toen de PvdA in 2010 uit het kabinet stapte - inclusief minister Wouter Bos - werd De Jager minister op hetzelfde departement. Tot dan toe had hij zich voornamelijk beziggehouden met de hervorming van het belastingstelsel, maar krijgt nu de verdere afhandeling van de kredietcrisis op zijn bord. In Europa betekent dat onder meer het optuigen van de steun voor Griekenland, in Nederland het voorbereiden van forse bezuinigingen.
Ook probeert de schatkistbewaarder het vertrouwen in de financiële sector te herstellen door bonussen van bestuurders te beperken. Bij banken die eerder door de overheid overeind werden gehouden, zoals ABN Amro, voert De Jager een bonusverbod in.
Als duidelijk wordt dat in 2012 opnieuw verkiezingen moeten worden gehouden, laat De Jager weten zich niet beschikbaar te stellen als nieuwe partijleider en lijsttrekker voor het CDA, zijn jarenlange activiteiten voor de partij ten spijt. Een nieuw ministerschap sluit de econoom niet uit. Maar de christendemocraten komen na de stembusgang niet terug in de regering en De Jager kan terugkeren naar zijn ICT-bedrijf ISM eCompany, dat hij voor zijn politieke loopbaan al 15 jaar leidde.
Na bijna 2 jaar politiek en bedrijfsmatig advieswerk, kan de voormalige minister nu uitpakken bij KPN, dat het al sinds september 2013 zonder vaste financieel directeur moet stellen. Het politieke instinct van De Jager zou bij het telecombedrijf goed van pas kunnen komen. De financieel bestuurders bij de onderneming volgden elkaar de afgelopen jaren in straf tempo op en de buitenwereld kon alleen gissen naar de reden van de wisselingen.