DEN HAAG. Een gezin met vier kinderen uit het Brabantse Neerkant. Twee kerkelijke jongeren uit Vleuten. Een medewerker van de Rotterdamse politie. De slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, waar zeker 192 Nederlanders omkwamen, krijgen een gezicht. Verslagenheid heerst.
Basisschool St. Willibrordus in Neerkant (gemeente Deurne) opent deze vrijdagavond de deuren om zes gezinsleden uit het dorp te herdenken die allen omkwamen bij de vliegtuigcrash. Het gezin was ingecheckt op de rampvlucht. „Het nieuws is ingeslagen als een bom en er is behoefte om vragen met elkaar te delen.”
Burgemeester Mak van Deurne zegt dat de verslagenheid enorm is. „Een vader, moeder en hun vier kinderen. Zes mensen, die door het noodlot uit onze hechte gemeenschap zijn weggerukt. Het is bijna niet te beseffen.”
Tegenover Omroep Brabant zegt een buurvrouw de opa en oma van het gezin te hebben gesproken. „Ze zijn radeloos. Ze hadden vier kleinkinderen en die zijn ze nu allemaal kwijt.” In het gecrashte toestel zaten zeker 42 Brabanders. Inwoners van Wijk en Aalburg rouwen om een omgekomen echtpaar uit Woudrichem. Zij hadden een optiek.
Twee jongeren uit de Nederlands gereformeerde kerk Rijnwaarde in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn zijn ook omgekomen. Robert-Jan (18) en Frederique (19) uit Vleuten, broer en zus, waren volgens het Nederlands Dagblad met hun opa en oma op weg naar Borneo als afsluiting van het schooljaar. Ds. R. Roest, vertrekkend voorganger van de gemeente, is geschokt. „De jongeren komen uit een gezin waar we veel van houden. Ik huil mee met de ouders, die nu ineens geen kinderen meer hebben.”
Ook het Nederlandse politiekorps is getroffen door de vliegtuigcrash. Een van de doden is een politiemedewerker van de Rotterdamse politie. Ook zijn familieleden, vrienden en kennissen van een aantal politiemensen om het leven gekomen, meldt de politie met verslagenheid.
In Amstelveen wordt gerouwd om de dood van een gezin met vier leden, onder wie de 14-jarige Sherryl, meldt RTV Noord-Holland. Burgemeester Sylvester van Naarden gedenkt een jonge moeder die met drie jonge kinderen in het ramptoestel zat. „Dit is een nachtmerrie.”
Een Volendamse band betreurt in een tweet de dood van vrienden door de vliegtuigcrash. „Onze collega-muzikant-vriend Cor Pan met zijn vriendin Neeltje zomaar uit het leven getrokken.”
Verslagenheid is er ook over de dood van PvdA-senator Witteveen. Hij zat met vrouw en dochter in het toestel. Een zoon van het echtpaar blijft achter. In het vliegtuig zaten ook mensen die zouden deelnemen aan een aidsconferentie in Australië. Overal spreken nabestaanden hun droefheid uit.
Condoleanceregisters gaan open. Ook de koning en koningin tekenen er een. Nederland rouwt.