AFM onderzoekt Parmalat-dochters
De Nederlandse dochterondernemingen van het bijna failliete Italiaanse voedingsconcern Parmalat zijn in het vizier van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) terechtgekomen.
Een woordvoerder van de beurswaakhond zei maandag dat momenteel feiten worden verzameld. De boekhouding is nog geen onderwerp van onderzoek.
Parmalat heeft in totaal drie dochterondernemingen in Nederland, die bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam staan geregistreerd. Een daarvan, Parmalat Finance Corporation, is bekend bij veel investeerders in obligaties van het gehele concern. Eind 2002 stond er voor 4,46 miljard euro aan langlopende schulden op de balans.
AFM werkt in het onderzoek samen met onder meer de Amerikaanse beurswaakhond SEC en de Italiaanse toezichthouder op de financiële markten. „Het gaat toch om een uitgebreid dossier. Wij moeten eerst kijken in hoeverre de activiteiten van Parmalat vallen onder het Nederlandse toezichthoudersregime”, zei de AFM-zegsman. „Daarbij gaat het nu vooral om de uitgifte van allerlei effecten, zoals obligaties.”
De voedingsmiddelenproducent, vooral bekend van de houdbare melk, verkeert sinds november in grote problemen. Mogelijk is meer dan 10 miljard euro in de boekhouding zoek. Daardoor moest anderhalve week geleden bescherming worden gezocht tegen schuldeisers. De oprichter van het concern, Calisto Tanzi, zit in de gevangenis.
Onderzoeksrechters in Milaan en Parma gaan de rol na die Italiaanse en buitenlandse banken hebben gespeeld in de boekhoudfraude van zuivelgigant Parmalat. Volgens de krant Corriere della Sera van maandag worden Deutsche Bank, Sanpaolo Imi, Capitalia en Banca Intesa op de korrel genomen.
Vooral de handelwijze van Deutsche Bank roept vragen op. Deze bank breidde in november haar belang in de Parmalat-dochter Parmalat Finanziaria uit van 2,5 procent naar 5,1 procent. Het zuivelconcern stond op dat moment al voor de vraag of het surseance moest aanvragen.