Economie

Vaak gekocht product stijgt minder in prijs

DEN HAAG (ANP). De prijzen van producten die de consument regelmatig koopt en contant of met een bankpas afrekent, stijgen sinds juli 2013 minder hard dan die van zogenoemde niet-frequente aankopen, zoals verzekeringen en huren.

10 July 2014 10:13Gewijzigd op 15 November 2020 11:48
beeld ANP
beeld ANP

In juni 2014 waren frequente aankopen 0,5 procent duurder dan een jaar eerder, en de niet-frequente aankopen 1,2 procent. In de 4 jaren daarvoor was de situatie precies andersom en stegen juist de frequente aankopen relatief sterk in prijs, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Een derde van de inflatie wordt bepaald door frequente aankopen, waarvan voedingsmiddelen en autobrandstoffen een groot deel uitmaken. Deze aankopen bepalen, juist omdat ze vaak gekocht en direct afgerekend worden, voor een groot deel de ‘gevoelsinflatie’. Bij gevoelsinflatie gaat het niet om het werkelijke prijspeil maar om de inflatie zoals die door consumenten gevoeld of ervaren wordt.

Van de regelmatig gekochte producten stegen vooral de prijzen van autobrandstoffen (benzine) en van voedingsmiddelen (verse groente, fruit en aardappelen) relatief minder sterk. Dat de niet-frequente aankopen meer in prijs stegen dan de frequente, komt vooral door de huurverhoging in juli 2013.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer