Binnenland
CU-wethouder na elf weken weer op straat

CULEMBORG. Het kan snel gaan. CU-wethouder Dicky Voordijk-Nieuwenhuis staat al na elf weken weer op straat. De CU heeft zich gisteravond teruggetrokken uit het college van Culemborg.

CU-wethouder Dicky Nieuwenhuis uit Culemborg. beeld RD, Henk Visscher
CU-wethouder Dicky Nieuwenhuis uit Culemborg. beeld RD, Henk Visscher

Meer dan eens zorgt een zwembad voor dynamiet in de lokale politiek. Culemborg kan erover meepraten. De nieuwbouw van een plaatselijk zwembad leidt tot ernstige bestuurlijke problemen.

De CU trok zich terug nadat coalitie­partijen D66 en VVD vorige week het vertrouwen in de partij hebben opgezegd.

Wat is er aan de hand?

„Goeie vraag. De CU heeft niet één akkoord gebroken. In het collegeakkoord zijn strakke afspraken gemaakt over het zwembad. De CU had echter flinke bezwaren tegen de financiële risico’s van het nieuwbouwplan. Daar mag een coalitiefractie toch kritische vragen over stellen? D66 en VVD accepteerden die echter niet, ondanks het feit dat de CU uiteindelijk voor heeft gestemd. Na de stemming hebben ze echter de deur hard dichtgeklapt, zonder één herstelpoging te willen doen. Wij zagen nog steeds mogelijk­heden de kwestie op te lossen.”

D66 en VVD verwijten de CU destructief gedrag, onduidelijkheid over stemgedrag en het telkens inbrengen van nieuwe bezwaren.

„Het waren dezélfde vragen, waarop voor de CU echter steeds een onbevredigend antwoord kwam. De fractie was het aan zijn stand verplicht die kritische vragen te stellen. Ten diepste speelde hier een verschil in politieke stijl.”

Speelt onervarenheid van de CU als collegepartij ook niet een rol?

„De CU zit nog maar vier jaar in de raad. De fractie heeft inderdaad moeten omschakelen van oppositiepartij naar collegepartij. Dat is niet altijd goed gegaan. We hebben ook geen ervaring als coalitiepartij. Maar ook de ervaren collegepartijen hebben enorme fouten gemaakt. Terwijl de stad op z’n kop stond, walsten zij door, in zó’n gevoelig dossier.”

Na elf weken op straat. Hoe kijkt u terug op dit politieke avontuur?

„Een heel bijzondere periode. Ik ben in een snelkookpan terechtgekomen, heb veel geleerd. Voor mij was de overstap naar de politiek een uitdaging, maar ook een verantwoordelijkheid. Het wethouderschap is pittig, maar ook bijzonder boeiend. Ik voel echt pijn, ben ook diep teleurgesteld in mensen, vooral in mensen van D66 en VVD.”

Hoe zuur is dit voor u?

„Het was voor mij echt een offer om mijn baan op te geven voor de politiek. Ik ben met veel pijn bij Woord en Daad weggegaan.”

Wat nu?

„Eerst uitrusten. Hopelijk wacht er een mooie zomer. Daarna ga ik alles op een rijtje zetten.”

Terug naar Woord en Daad?

„Weet ik niet. Niet in mijn oude functie in elk geval.”

Een christen belijdt dat er niets bij geval plaatsvindt. Is het moeilijk daaraan vast te houden in zo’n hectische, ingrijpende periode?

„De afgelopen weken zijn zwaar geweest. De wetenschap dat God alles bestuurt, heeft me echter op de been gehouden. Niet het college, niet de raad bestuurt Culemborg. Er is Iemand Die daarboven uitstijgt.

De CU heeft gepleit voor een andere vorm van politiek in Culemborg. In het college heb ik gevochten om alternatieve plannen van burgers via stadsgesprekken serieus te nemen. Die deur is echter keihard dichtgeslagen.

Uit reacties van burgers, ook van niet-CU’ers, hoor ik: Jullie hebben laten zien dat je ook anders met mensen kunt omgaan. Mensen rechtdoen is zó belangrijk. Dat is ook christelijke politiek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer