’Minder drugssmokkel in haven Rotterdam’
Door intensieve samenwerking en samenhang in de bestrijding van drugssmokkel is de haven van Rotterdam minder aantrekkelijk voor drugssmokkelaars. Dat stelt E. in ’t Veld, commissaris van de Rotterdamse zeehavenpolitie.
Volgens In ’t Veld begint de werkwijze die enige jaren geleden is ingezet, effect af te werpen. Die aanpak draait om een gedegen administratie van personen die zich bezighouden met smokkel, de schepen die worden gebruikt, geldstromen en controle van lading. „Als er een lading tulpen uit IJsland komt, weet je dat het niet goed zit."
Ook de samenwerking met de politie in Colombia heeft resultaat. „Onze sleutel is de samenhang in de aanpak en de samenwerking met andere diensten. Daarbij is het volgens mij een voordeel dat de zeehavenpolitie over veel zaken gaat, van milieu tot grensbewaking en opsporing van criminaliteit", aldus In ’t Veld.
„De nieuwe trend is dat de smokkelaars minder frequent, minder drugs via Rotterdam verladen. Slechts af en toe hebben we een mega–vangst, veel vaker gaat het om kleinere hoeveelheden. Tot december hebben we bijvoorbeeld maar 800 kilo cocaïne in beslag genomen", meldt de commissaris. In december was er nog een toevallige vangst van 200 kilo cocaïne die was verstopt in diepgevroren groente. „Dat was een lading die per ongeluk in Rotterdam was gekomen en eigenlijk voor Antwerpen was bestemd."
De douane, een van de diensten waar de zeehavenpolitie nauw mee samenwerkt, vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken en wacht daarmee tot volgende maand de cijfers van de drugsvangsten van 2003 bekend zijn.
Behalve de veranderingen in de frequentie en omvang van de drugstransporten, wijzigt ook de wijze van afleveren. „Er zijn ontmoetingen op zee. Als ik crimineel zou zijn, zou ik een sector zoeken waar weinig wordt gecontroleerd op drugs. De pleziervaart is zo’n sector. In Stellendam is een paar jaar terug al 400 kilo gevonden op een kleinere boot; het gebeurt dus al. Wij moeten nu met een antwoord komen."
In ’t Veld maakt zich verder zorgen over het waterbedeffect dat ook in dit segment van de drugshandel optreedt. „De drugs komen nu via andere wegen Europa binnen. Echt goed aanpakken, kun je het alleen in Europees verband. De smokkellijnen zijn veranderd, aan de grenzen in Europa gaat het anders toe, maar dicht zijn ze zeker niet."
De commissaris van de Rotterdamse zeehavenpolitie wil in navolging van de in 1999 begonnen samenwerking met de politie in Colombia, gelijksoortige afspraken maken met de politie op de Nederlandse Antillen.