Politiek

Corporatiebeleid had scherper gekund

DEN HAAG (ANP) - „Ja, we hadden er beter bovenop moeten zitten”, erkende oud-minister van Volkshuisvesting Sybilla Dekker maandag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties over alles wat er misliep in corporatieland.

30 June 2014 16:13Gewijzigd op 15 November 2020 11:37
Sybilla Dekker, minister van VROM van 2003 tot 2006, verschijnt voor een hoorzitting van de Parlementaire Enquete Woningcorporaties. beeld ANP
Sybilla Dekker, minister van VROM van 2003 tot 2006, verschijnt voor een hoorzitting van de Parlementaire Enquete Woningcorporaties. beeld ANP

Ze had in haar tijd (2003-2006) ook wel wat te stellen met de corporatiesector. Zo trommelde ze ooit de raad van commissarissen van Vestia op, om te praten over het hoge salaris van directeur Erik Staal. Ze had met de regels van toen niet de middelen om zomaar in te grijpen. Ze had „geen gesprek met koffie en gebak”, vertelde ze. Na afloop beloofden de commissarissen alleen dat ze bij een nieuwe aanstelling zouden kijken of ze de zogenoemde Izeboud-code, een toenmalige code van de sector zelf, als uitgangspunt zouden nemen. Het gevoel voor de maatschappelijke „verankering” van de sector is „niet altijd even hoog ontwikkeld geweest”, aldus Dekker.

Dekker ondervond ook „onbegrip en dedain” vanuit de sector ten opzichte van het ministerie. Leks Verzijlbergh bijvoorbeeld, toenmalig directeur van Servatius, lijstte vrolijk een zogenoemde aanwijzing van de minister in, een strenge mededeling van het departement dat bepaalde dingen niet mogen. Het is het overwegen waard om een minister sterkere middelen te geven dan alleen zo’n aanwijzing, aldus Dekker.

Johan Remkes heeft naar eigen zeggen als staatssecretaris van Volkshuisvesting (1998-2002) niet de deur geopend voor de latere incidenten bij woningcorporaties. Maar hij erkende maandag voor de Parlementaire Enquêtecommissie uiteindelijk wel dat hij de deur daartoe op een kiertje heeft gezet.

Remkes stond nevenactiviteiten van de corporaties toe, maar die moesten „strak gerelateerd’ zijn aan de hoofdtaken van de corporaties, in de visie van Remkes toen. Hij ziet dan ook geen ,oorzakelijk verband” met de debacles, zoals het drama met de campus in Maastricht. Remkes zou bepaalde dingen nu weer zo doen.

Volgens de vroegere minister van Volkshuisvesting Pieter Winsemius „zou je kunnen zeggen” dat er „meer en vaker” informatie had moeten worden vergaard zoals over de verbouwing van het stoomschip Rotterdam, dat was aangekocht door de corporatie Woonbron. Dat avontuur bracht de corporatie op de rand van de afgrond. Winsemius was voor het laatst minister van Volkshuisvesting van eind 2006 tot begin 2007.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer