„Overheid kan door kleiner tekort economie wat aanjagen”
AMSTERDAM. De neerwaartse bijstelling van het overheidstekort biedt ruimte om de economie de komende jaren te stimuleren.
Dat stelden economen van ING donderdag, nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag meldde dat de toepassing van een nieuwe Europese rekenmethode voor de economische groei niet alleen de krimp in het eerste kwartaal van dit jaar doet afnemen (van 1,4 naar 0,6 procent), maar ook het overheidstekort kleiner maakt dan was gedacht.
Het tekort bedroeg hierdoor vorig jaar 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), in plaats van 2,5 procent zoals eerder was gemeld. Daardoor kan de overheid volgens ING jaarlijks bijna 2 miljard euro extra uitgeven, zonder de tekorten hoger te laten uitkomen dan nu wordt voorspeld.
Als de overheid het hele bedrag uitgeeft, bijvoorbeeld door belastingen te verlagen of wegen aan te leggen, groeit de Nederlandse economie volgend jaar in de modellen van ING 0,1 tot 0,3 procentpunt harder dan nu wordt verwacht. Extra uitgaven hebben daarbij op korte termijn een sterker effect, terwijl lastenverlagingen juist op langere termijn meer effect hebben op de economische groei.
SGP-Kamerlid Dijkgraaf ziet niets in het opsouperen van de extra begrotingsruimte, zoals ING suggereert. „Mij lijkt het veel beter om de financiering van een noodzakelijke lastenverlichting te vinden in een kleinere overheid, het minder rondpompen van geld en in minder bureaucratie. Als je de statistische aanpassing hiervoor gebruikt, ga je meer uitgeven, terwijl je alleen op papier rijker bent geworden.”