Politiek

Mazar-e-Sharif, vertrouwde plek voor Nederland

DEN HAAG (ANP). Het kabinet onderzoekt een beperkte bijdrage aan een nieuwe missie in het noorden van Afghanistan als onderdeel van de Duitse inzet. Als het allemaal doorgaat, zullen vermoedelijk rond de 100 Nederlanders in Mazar-e-Sharif aan de slag gaan. Dat is geen onbekende plek voor Nederland.

23 June 2014 19:42Gewijzigd op 15 November 2020 11:29

Op de luchthaven van de stad staan sinds drie jaar vier Nederlandse F-16’s met zo’n 120 man ondersteunend personeel. Zij beschermden eerst de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz. Na het einde van die missie bleven ze achter om coalitiegenoten in nood te helpen. Volgende maand eindigt de inzet van de F-16’s.

Nederlanders keren dan volgend jaar terug naar deze stad met 320.000 inwoners om militairen en agenten te gaan trainen, adviseren en assisteren. In deze hoofdstad van de provincie Balkh was het de afgelopen jaren rustig. Het noordelijke hoofdkwartier van de buitenlandse troepenmacht ISAF is hier gevestigd.

Naast de relatieve rust heeft de stad nog een groot voordeel voor de nieuwe missie, aldus de Duitse generaal-majoor Jörg Vollmer, die tot februari dit jaar commandant was van de buitenlandse troepen in Noord-Afghanistan. In Mazar-e-Sharif is namelijk een groot aantal opleidingen voor leger en politie gevestigd zoals de Militaire Politieschool. Ook het Afghaanse leger en politie hebben hier hun noordelijke hoofdkwartier. Dit alles maakt het mogelijk dat hier met relatief weinig mensen veel advieswerk kan worden gedaan, zei Vollmer begin april tijdens een lezing in Den Haag.

De Duitsers willen de komende jaren met 500 militairen in Mazar-e-Sharif blijven. Vollmer pleitte er in zijn lezing al voor om de samenwerking met Nederland voort te zetten. Volgens hem hebben beide landen de afgelopen jaren in Afghanistan goed en probleemloos met elkaar opgetrokken.

De samenwerking tussen het Nederlandse en Duitse leger is de afgelopen jaren geïntensiveerd en zal alleen maar toenemen. Eerder deze maand ging voor het eerst een Nederlandse operationele eenheid op in een Duitse divisie: de 11e Luchtmobiele Brigade werd onderdeel van de Duitse Division Schnelle Kräfte (DSK).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer