Binnenland

Rotterdam peilt bevoegdheden docenten

ROTTERDAM (ANP). Onderwijswethouder Hugo de Jonge van Rotterdam wil regelmatig gaan kijken of docenten in de stad wel voldoende zijn opgeleid. Om uiteindelijk de onderwijsresultaten voor Rotterdam te verbeteren, wil hij te weten komen of niet te veel onbevoegden voor de klas staan.

23 June 2014 13:09Gewijzigd op 15 November 2020 11:29

Met de uitkomsten wil De Jonge veel sneller kunnen sturen op de benodigde vakleerkrachten voor Rotterdam. Daarvan heeft de stad er meer nodig.

„Voor bepaalde vakken hebben we niet voldoende docenten”, aldus de wethouder. „Dan geeft een wiskundeleraar soms natuurkunde. Daarvoor in de plaats staan óf docenten zonder de juiste papieren óf docenten met diploma, maar niet voor het specifieke vak.”

Het percentage onbevoegde docenten ligt landelijk op 25, in Rotterdam is dat percentage 30. De Jonge zou dat percentage graag naar beneden brengen. Daarom gaat hij nu op voorstel van D66 regelmatig peilen hoe het staat met de opleiding van het docentenkorps in Rotterdam.

„Onbevoegd is niet altijd onbekwaam. Maar de diploma’s van een docent zijn wel een belangrijke indicator van de kwaliteit van het onderwijs”, zegt D66-raadslid Jos Verveen „Ik vind het sowieso van de zotte dat dit niet standaard door de Onderwijsinspectie wordt getoetst”, zegt Verveen. „Die doet dat vaak pas achteraf, maar dan ben je te laat.”

Hij benadrukt met een Rotterdams register geen nieuwe, lokale Onderwijsinspectie te willen. „Rotterdam staat voor de grootste uitdaging in het onderwijs, omdat we van alle grote steden gemiddeld de laagst opgeleide bevolking hebben. Daarom moeten wij het beste lerarenkorps hebben en moeten bevoegdheden dus op orde zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer