Binnenland

OM vindt uitlevering Rwandees toelaatbaar

DEN HAAG (ANP). Het Openbaar Ministerie vindt de uitlevering van de Rwandees Jean-Baptiste Mugimba (54) aan Rwanda toelaatbaar. Dat liet het maandag weten tijdens de uitleveringszaak voor de rechtbank in Den Haag.

23 June 2014 13:02Gewijzigd op 15 November 2020 11:29

De Rwandese autoritteiten hebben om uitlevering van Mugima gevraagd, omdat hij volgens hen leiding heeft gegeven en meegedaan aan „vele aanvallen op Tutsi’s in de jaren 90”. „Hij heeft zelf ook deelgenomen aan grootschalige moordpartijen”, beweren de Rwandese autoriteiten.

Mugima onkent dit. Hij zegt dat het gaat om „verzinsels” van zijn politieke tegenstanders. Hij was al vertrokken uit de buurt voordat de moordpartijen waaraan hij mee zou hebben gedaan, daar werden gepleegd, verklaarde hij tegen de rechters.

Meer dan 800.000 en mogelijk meer dan een miljoen Rwandezen werden in 1994 vermoord. Extremistische Hutu’s hadden het vooral voorzien op de Tutsi’s, die van oudsher een betere positie hadden in de maatschappij. Ook Hutu’s die weigerden hun buren af te slachten moesten dat met de dood bekopen.

Mugima woont in Leusden, maar zit nu in de cel vanwege het uitleveringsverzoek. Hij verzet zich tegen zijn overdracht, omdat Mugima bang is dat hij geen eerlijk proces in Rwanda krijgt. Verder stelt Mugima dat de Rwandese autoriteiten hem vals beschuldigen uit politieke motieven, omdat hij tegenstander is van het huidige bewind van Paul Kagame. Om die reden vreest hij ook voor zijn leven en een onmenselijke behandeling, als hij aan Rwanda wordt uitgeleverd.

Volgens het OM heeft het naast de IND zelf onderzoek gedaan naar de genocide waarbij de Rwandees wordt verdacht een belangrijke rol te hebben gespeeld. Het OM achterhaalde onder meer een uitzending op de radio waarin Mugima als secretaris-generaal van de extremistische partij CDR in 1994 zijn volgelingen aanzette tot het plegen van volkerenmoord.

Verder is Nederland door verdragen verplicht om mee te werken aan de gevraagde uitlevering. Er is een speciale rechtsgang in Rwanda van kracht geworden die een eerlijk proces moet garanderen, aldus het OM. ,Deze rechtsgang kon eerder al de toets doorstaan van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De zaak gaat dinsdag verder. Dan komt de verdediging aan het woord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer