Economie

Alstom kiest voor General Electric

PARIJS (ANP). Het bestuur van het Franse industriële concern Alstom heeft besloten zijn energieactiviteiten grotendeels te verkopen aan zijn Amerikaanse branchegenoot General Electric (GE). Daarmee lijkt dat bedrijf de strijd met het Duitse Siemens definitief te hebben gewonnen.

23 June 2014 07:05Gewijzigd op 15 November 2020 11:28

De instemming met het bod ter waarde van 12,4 miljard euro volgt op het groene licht dat de Franse regering vrijdag voor de overname gaf. Daaraan werd wel de voorwaarde verbonden dat de Franse overheid een belang van 20 procent neemt in Alstom. Zonder dat belang zal de regering de overname alsnog blokkeren.

GE koopt de onderdelen van Alstom die turbines maken voor kolen- en gascentrales. Daarnaast worden de nucleaire activiteiten ondergebracht in een joint venture, waarin de Fransen en Amerikanen allebei een belang van 50 procent krijgen. Dergelijke samenwerkingen worden ook opgetuigd voor de productie van duurzame energie en ten aanzien van het elektriciteitsnetwerk.

De Franse regering wil het belang van 20 procent overnemen van het bouw- en telecomconcern Bouygues, dat nu bijna 30 procent van Alstom in handen heeft. De regering is bereid de marktprijs te betalen voor de aandelen, Bouygues vindt echter dat Alstom meer waard is dan de huidige beurskoers.

Naast zijn energieactiviteiten is Alstom vooral bekend als de producent van de TGV-treinen. Die divisie wordt versterkt via de aankoop door Alstom van de spoorwegsignaleringsactiviteiten van GE.

De overnamepoging van GE stuitte lang op zwaar verzet van de Franse overheid, die in eerste instantie meer zag in een samensmelting van de energie- en transportdivisies van Alstom en Siemens. Dat Duitse bedrijf bracht onlangs samen met het Japanse Mitsubishi Heavy Industries dan ook zelf een bod uit op Alstom. Deskundigen oordeelden echter dat de opzet van dat aanbod te complex was en op grote bezwaren van mededingingsautoriteiten zou stuiten.

GE paste ondertussen zijn plannen aan, in de hoop op die manier de steun van Parijs te verwerven. Daarbij werden de diverse samenwerkingsverbanden bedacht en werd onder meer beloofd dat er 1000 banen in Frankrijk zullen worden gecreëerd.

GE-topman Jeff Immelt benadrukte in een toelichting dat de uiteindelijke deal goed is voor alle betrokken partijen. Het Amerikaanse bedrijf verwacht alle transacties in 2015 af te ronden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer