Binnenland

Duizenden handtekeningen voor behoud ziekenhuis Woerden

WOERDEN. Inwoners van Woerden en omgeving maken zich grote zorgen over de fusieplannen van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden met het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. In een week tijd tekenden meer dan 6100 inwoners de petitie van Inwonersbelangen Woerden.

André Bijl
19 June 2014 16:03Gewijzigd op 15 November 2020 11:25
Zuwe Hofpoortziekenhuis Woerden. Foto André Bijl
Zuwe Hofpoortziekenhuis Woerden. Foto André Bijl

Vorig jaar werd bekend dat beide Utrechtse ziekenhuizen een samenwerking of fusie onderzoeken. Volgens het Woerdense ziekenhuis is het voor een relatief kleine instelling als Zuwe Hofpoort steeds lastiger om op eigen benen te staan en te voldoen aan de eisen die worden gesteld. „Door samen te werken, kunnen wij de kwaliteit van onze zorg verbeteren en poliklinische (spoed)zorg, dagbehandeling en diagnostiek in de buurt beschikbaar houden voor onze patiënten”, liet communicatieadviseur Dorien Houben van het ziekenhuis weten. Daarmee denkt het ziekenhuis meer dan 80 procent van de huidige ‘klanten’ op de huidige locatie te kunnen blijven helpen.

In de praktijk betekent dat echter ook dat alle operatiekamers dichtgaan en ziekenhuisbedden uit het Woerdense ziekenhuis verdwijnen. De afgelopen periode spraken meerdere partijen hun zorg uit over deze ontwikkeling. Ambulancepersoneel wees op de langere aanrijtijden, terwijl vakbond Abvakabo FNV waarschuwde voor de grote omslag voor patiënten en personeel als er in Woerden alleen een polikliniek overblijft.

Inmiddels buigt ook de plaatselijke politiek zich over de kwestie. Eind mei trok het gemeente­bestuur van Oudewater aan de bel. In een brief aan de raad van het bestuur liet het college van B en W weten de „drastische afslanking van het Hofpoort Ziekenhuis, waarbij een flink aantal specialismen uit Woerden zal verdwijnen”, te betreuren. Het college vindt het jammer dat het de ontwikkelingen uit de media heeft moeten vernemen en wijst op de streekfunctie die het ziekenhuis vervult. „Ook vele inwoners van Oudewater maken sinds jaar en dag gebruik van de diensten van het ziekenhuis.”

Ook in Woerden zelf trekken de fusieperikelen volop de aandacht. „Het is een ramp. Dit is zo’n prachtig ziekenhuis. Lekker kleinschalig. Het hoort bij Woerden én bij de streek. Vreselijk jammer als we dit kwijtraken”, zegt een inwoonster van Woerden op de parkeerplaats van het zieken­huis. „We moeten houden wat we hebben. Het zou erg spijtig zijn als we straks naar Nieuwegein moeten”, beaamt een plaatsgenoot.

Diverse politieke partijen in Woerden hebben de afgelopen maanden hun bezorgdheid uit­gesproken over de plannen. Vorige week startte de fractie van Inwonersbelangen een petitie voor behoud van het ziekenhuis. „Als we het aan directie en zorgverzekeraars overlaten, blijft er slechts een uitgekleed ziekenhuis over.” De lokale partij wijst erop dat in het huidige verzorgings­gebied 150.000 inwoners dik tevreden zijn over de kwaliteit en klantgerichtheid van Zuwe Hofpoort. Inwonersbelangen verzet zich tegen het „verkwanselen” van de voorziening aan St. Antonius/Leidsche Rijn en roept zorgverzekeraars en directie op het streekziekenhuis –met ziekenhuiszorg en spoedeisende eerste hulp– te behouden voor Woerden, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht, Ronde Venen, Bodegraven en Schoonhoven.

„Er zijn straks volop ziekenhuizen in Rotterdam, Leiden, Amsterdam, Utrecht en Nieuwe­gein. Maar er is een grote witte vlek in het Groene Hart waarvan de inwoners op de grote centra zijn aangewezen. Dit wordt zo’n ontwikkeling waar we over tien jaar van zeggen: Hoe hebben ze dat kunnen bedenken”, aldus Theo Peters. De woordvoerder van Inwonersbelangen wijst op mogelijke calamiteiten op rijks- en spoorwegen, de kosten voor werkgevers als personeel straks een halve dag kwijt is om ‘even’ naar het ziekenhuis te gaan, maar vooral op de positie van de inwoners die dicht bij huis zorg willen kunnen krijgen. „De raad van bestuur en verzekeraars hanteren alleen economische motieven.”

Volgens Peters leeft de kwestie enorm in de regio. „Op één avond tekenden 1500 inwoners onze petitie; na een week staan we op een aantal van ruim 6000. De sluiting van regionale ziekenhuizen raakt een gemeenschap in het hart.”

Een inwoner van Woerden denkt dat de petitie weinig zal uithalen. „Ik heb getekend, evenals mijn vrouw en de buren. Of het helpt? Ik ben bang van niet. Dit soort ontwikkelingen hou je niet tegen.”

Peters geeft de moed niet op. „De raad van Woerden heeft het college opgedragen zich op te werpen als stakeholder. Als overheid dragen we de verantwoordelijkheid, zeker op het gebied van zorg en veiligheid. Ook huisartsen en verzorgingshuizen moeten laten weten wat ze ervan vinden. Met al die hand­tekeningen kunnen we zeker invloed uitoefenen.”

Het ziekenhuis benadrukt dat de raad van bestuur –net als de opstellers van de petitie– er belang aan hecht om de zorg voor de patiënten in de regio zo goed mogelijk te regelen. „Voorlopig verandert er niets. Eind dit jaar verwachten we dat duidelijk is hoe de samenwerking eruit gaat zien. Daarna duurt het nog drie tot vijf jaar voordat de plannen zijn uitgewerkt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer