DEN HAAG (ANP). Voormalig directeur-bestuurder van Woningstichting Geertruidenberg (WSG) Peter Span rekent het zichzelf niet aan dat deze corporatie onder zijn leiding zo in de financiële problemen kwam, dat er uiteindelijk bijna 118 miljoen euro steun naartoe moest van het Centraal Fonds voor de Huisvesting. Dat bleek donderdag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties.
Of dat geld nu verspild is, vindt hij nog maar de vraag. WSG kocht veel en duur grond en had meer leningen uitstaan dan waarschijnlijk mocht. Waarschuwingen kwamen niet goed aan. WSG had het ondernemerschap in zich, vertelde Span, en deed het in zijn optiek ook gewoon goed. WSG was zelfs een ‘superhuisvester’. Zelf heeft hij zich „de pietpokken gewerkt”. Er werd een rapport over onder meer zijn functioneren opgesteld, maar dat vond hij niet om serieus te nemen. „De kwaliteit van de onderzoekers was rampzalig.”
Op de vraag of hij een miskend talent was of oogkleppen droeg, antwoordde Span: „Ik heb geen psychologie gestudeerd.” Maar die oogkleppen, die had hij niet. Vanuit de commissie kwam het verwijt dat hij geen duidelijke antwoorden gaf. „De exactheid van mijn geheugen neemt af met de tijd”, aldus de in 2011 ontslagen corporatiebaas enkele malen.
Om puin te ruimen werd daarop deskundige Peter Ruigrok als interim ingehuurd. Die declareerde een half miljoen euro voor de klus, die hem 9 maanden kostte. „Deze medaille heeft twee kanten. Het is inderdaad veel geld, maar in de tijd dat ik bij WSG was hebben we kunnen voorkomen dat het debacle nog groter werd.” Hij verwees donderdag voor de commissie naar de bedragen die door de overheid voor dit soort werk worden betaald.