DEN HAAG/BRUSSEL. Het Nederlandse kabinet zal niet instemmen met voorstellen van de Europese Commissie om de uitgaven van de Europese Unie voor volgend jaar met 4,7 miljard euro te verhogen. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.
De Europese Commissie zegt het extra geld nodig te hebben voor steun aan armere regio’s in de EU. In totaal zou Nederland netto 150 miljoen euro moeten bijleggen. Voor het kabinet kan daar geen sprake van zijn. Brussel moet maar gaan schuiven met posten binnen de begroting van ruim 135 miljard euro of anders uitgaven uitstellen, vindt het kabinet.
Verantwoordelijk commissaris Lewandowski presenteerde de voorlopige begroting voor 2015 woensdag. Brussel wil de begroting met 1,4 procent verhogen ten opzichte van dit jaar. De Europese Commissie verwacht 142,1 miljard euro aan rekeningen te moeten betalen. De verhoging wordt „zo goed als volledig uitgevlakt” door de verwachte inflatie. Dit jaar was de begroting flink lager (6 procent) dan die van een jaar ervoor. Dat is gebruikelijk aan het begin van een nieuwe periode. De EU werkt met begrotingen van zeven jaar. In de eerste jaren wordt er minder uitgegeven, aan het eind van de termijn komen de ‘bonnetjes’ van goedgekeurde projecten nog binnen. Nu blijkt dat er over de vorige periode nog facturen openstaan. Daarom heeft Brussel meer geld nodig voor 2015.
De EU-begroting komt neer op circa 1 procent van het bruto binnenlands product van de hele EU. Het geld gaat grotendeels naar landbouwsubsidies en investeringen in achtergebleven regio’s in de lidstaten. Circa 6 procent gaat naar ”Brusselse activiteiten” zoals de ambtenaren van de EU-instellingen. Brussel stelt opnieuw voor het personeelsbestand met 1 procent in te krimpen.
Nederland staat niet alleen in het verzet tegen de voorstellen van Lewandowski. Volgens Dijsselbloem hebben ook Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Denemarken, Finland en Zweden hun ongenoegen kenbaar gemaakt.