Commentaar: Met Pinksteren herstelt Gods Geest de verbinding
Het was best een opvallend project van de Studentenkerk van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Onder de naam Glassroom hebben van maandag tot en met vrijdag iedere dag twee studenten of medewerkers van de universiteit een hele collegedag met elkaar doorgebracht in een kleine, glazen broeikas die neergezet was op het Erasmusplein voor het universiteitsrestaurant. Van buitenaf waren de beide deelnemers te zien, maar zelf mochten ze op geen enkele wijze communiceren met de buitenwereld. Het mobieltje mocht niet mee, de laptop of tablet evenmin. Een hele collegedag geen Twitter, Facebook, WhatsApp of wat dan ook.
De Studentenkerk had het opvallende project georganiseerd om mensen duidelijk te maken dat het loont om te investeren in persoonlijk contact, in plaats van alle energie weg te laten lekken naar de sociale media. Recente onderzoeken wezen namelijk uit dat veel jongeren, ondanks de talloze vrienden, volgers en contacten die ze hebben op Facebook, Twitter en WhatsApp, erg eenzaam zijn. Al het gebabbel via smartphone en tablet kan blijkbaar het echte contact, van mens tot mens, niet vervangen.
De resultaten van het project waren positief. Mensen die elkaar vooraf niet kenden en een hele werkdag in het kleine, glazen broeikasje ‘opgesloten’ hadden gezeten, kwamen zonder uitzondering enthousiast naar buiten. Omdat je zo lang zonder enige afleiding bij elkaar zit, kom je vanzelf tot communicatie. En soms ook tot zeer persoonlijke gesprekken. Gesprekken die de communicatie via de sociale media op alle punten in de schaduw stelden. Blijkbaar kan de techniek, hoe vernuftig ook, het echte contact tussen mensen niet vervangen.
Na de hemelvaart van Jezus voelden de discipelen zich ook eenzaam. Niet voor niets heet in de kerk de zondag tussen hemelvaart en Pinksteren de ”wezenzondag”. De volgelingen van Christus voelden zich verweesd omdat de verbinding, de directe communicatie met de Meester, voor hun gevoel verbroken was. Maar ze hadden van Hem wel de belofte gehad dat Hij hen geen wezen zou láten. Hij zou de Heilige Geest zenden. Die zou hen troosten en leiden.
God Zelf heft de existentiële eenzaamheid van de mens op door Zijn Geest te geven aan hen die geloven in Zijn Zoon, Jezus Christus.
Als de Heilige Geest metterdaad wordt uitgestort op de mensen die op het tempelplein het Joodse pinksterfeest vieren, valt zelfs de taalbarrière weg. Iedereen hoort de apostelen in de eigen taal over de grote werken van God spreken. De taal is immers het communicatiemiddel bij uitstek. Maar sinds de Babylonische spraakverwarring werd de taal iets dat mensen van elkaar deed vervreemden. De taal werd juist een belangrijk struikelblok voor de verbinding tussen mensen.
Met Pinksteren doorbreekt Gods Geest ook die grens. God Zelf slecht alle barrières die door onze zonde en hoogmoed zijn ontstaan. Iedereen hoort de apostelen met Pinksteren in de eigen taal spreken van de daden van God. De verbinding is hersteld en er is weer communicatie mogelijk tussen God en mens.