Politiek

Kamer bespreekt nieuwe leenstelsel studenten

DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamer bespreekt donderdag voor het eerst het nieuwe leenstelsel voor studenten waarover vorige week een politiek akkoord werd bereikt.

5 June 2014 06:41Gewijzigd op 15 November 2020 11:08
beeld ANP
beeld ANP

Dat gebeurt op verzoek van de ChristenUnie, die snel een debat wilde over de plannen die de coalitie van VVD en PvdA maakte met D66 en GroenLinks.

Studenten grepen het debat donderdagochtend aan voor een protestmars vanaf het Centraal Station in Den Haag naar de Tweede Kamer. Ongeveer 50 studenten liepen mee met protestborden waarop ze hun ongenoegen kenbaar maken. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver, die even zijn gezicht liet zien, werd uitgejoeld door de studenten. Zij nemen het de partij van Klaver kwalijk dat die toch heeft ingestemd met het leenstelsel.

Het akkoord houdt in dat de basisbeurs vanaf het nieuwe studieseizoen in 2015 wordt omgezet in een lening. Deze lening kan in 35 jaar worden terugbetaald. De maatregel moet uiteindelijk ongeveer 1 miljard euro opleveren, die wordt teruggesluisd naar het hoger onderwijs om de kwaliteit te verbeteren. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs moest het plan eerder uitstellen omdat politiek draagvlak ontbrak. Nadere afspraken met oppositiepartijen zijn nodig om de Senaat achter het plan te krijgen. In de Eerste Kamer heeft de regeringscoalitie van PvdA en VVD namelijk geen meerderheid.

De rest van de oppositie is kritisch over het nieuwe systeem, onder meer omdat het jongeren zou afschrikken om te gaan studeren. Studentenvakbond LSVb heeft studenten opgeroepen te protesteren. De bond vreest dat door deze maatregel studenten met een lager inkomen minder kans krijgen om te studeren uit vrees voor torenhoge schulden. Volgens de vakbond is het nog geen gelopen race. „Het wetsvoorstel is er nog niet. Als dat er eenmaal ligt, dan moet het nog door de Tweede en vervolgens Eerste Kamer”, aldus LSVb-voorzitter Jorien Janssen.

Een uitgebreidere inhoudelijke behandeling volgt later in de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer