Extra heffing voor grootverbruikers van leidingwater geschrapt
DEN HAAG. De zwaardere heffing op leidingwater voor grootverbruikende bedrijven gaat niet door. Staatssecretaris Wiebes van Financiën maakte vandaag bekend dat de maximumgrens van 300 kubieke meter, waarover de belasting nu wordt geheven, bij nader inzien toch niet wordt geschrapt.
Uit onderzoek blijkt volgens Wiebes dat het plan om het heffingsplafond per 1 januari 2014 te schrappen „leidt tot een groot aantal niet beoogde gevolgen” voor onder meer bedrijven en de Belastingdienst.
Door de maatregel nu in te trekken loopt het kabinet 80 miljoen euro aan inkomsten mis. Wiebes wil dit bedrag nu dekken door met andere milieubelastingen voor bedrijven te komen.
SGP-Kamerlid Dijkgraaf is blij dat de heffing wordt geschrapt. „Ik ben er niet rouwig om dat deze belasting niet doorgaat. Wij hebben het niet voorgesteld, maar het zat wel in het herfstakkoord, dat wij hebben gesteund. Voor boeren en bedrijven die veel water gebruiken is het een goede zaak dat deze belasting niet doorgaat.”
Het is niet de eerste keer dat de plannen voor de hogere waterbelasting worden aangepast. Nauwelijks vier weken na het in oktober 2013 gesloten begrotingsakoord, besloten VVD, PvdA, D66, CU en SGP het plan al aan te passen vanwege de grote financiële effecten voor een kleine groep van grootverbruikende bedrijven. Aanvankelijk stelde het kabinet voor om alsnog een plafond in te voeren van 100.000 kubieke meter, maar op aandringen van de Tweede Kamer werd uiteindelijk gekozen voor een leidingwaterbelasting met een aflopend tarief, maar zonder plafond. Door het besluit van Wiebes, blijft de belasting nu dus alsnog alleen geheven worden over de eerste 300 kubieke meter per jaar per aansluiting.