Buitenland

Pakistaanse president ontsnapt aan aanslag

De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft donderdag een aanslag op zijn leven overleefd. De auto van Musharraf raakte beschadigd, maar de president bleef ongedeerd. Veertien mensen, onder wie de drie daders, kwamen om het leven en 46 mensen raakten gewond.

AP
26 December 2003 19:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:50

De aanslag werd gepleegd op een drukke doorgangsweg in de stad Rawalpindi, niet ver van de hoofdstad Islamabad. De daders reden in twee bestelwagens die elk 20 tot 30 kilo explosieven bevatten in op de autostoet van Musharraf. De voorruit van Musharrafs gepantserde limousine raakte beschadigd, maar de wagen kon doorrijden. Een auto aan het einde van de presidentiële stoet liep aanzienlijke schade op.

De identiteit van een van de daders is vastgesteld, maar minister Faisal Saleh Hayyat zei dat die om veiligheidsredenen niet wordt vrijgegeven. Volgens minister van Informatie Rashid Ahmed gaat het waarschijnlijk niet om een Pakistaan. Musharraf zei voor de televisie dat de aanslag het werk was van moslimextremisten.

Op 14 december was Musharraf ook al het doelwit van een aanslag in Rawalpindi. Hij bracht het er toen levend af doordat storingsapparatuur in zijn auto de ontsteking van de bom zo lang vertraagde dat die pas ontplofte toen de presidentiële auto op veilige afstand was. Ook deze aanslag zou zijn gepleegd door moslimextremisten. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

In april 2002 mislukte een aanslag op Musharraf in de zuidelijke stad Karachi doordat de bom niet ontplofte. Drie moslimextremisten zijn voor deze aanslag tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Op een geluidsband die eind september opdook zegt een stem die zou toebehoren aan Ayman al-Zawahri, de tweede man van het terreurnetwerk al-Qaida, dat Musharraf een verrader is, omdat hij de Verenigde Staten heeft geholpen het Afghaanse Taliban-bewind te verdrijven. De stem riep Pakistaanse moslims ertoe op Musharraf te verjagen.

De aanslagen hebben vragen opgeroepen over de veiligheid van de president. Musharraf rijdt vrijwel dagelijks langs de plaats van de aanslag, op weg van zijn woning naar het regeringsgebouw waarin zijn kantoor is gevestigd. Het feit dat lieden die het op hem hadden voorzien er twee keer in zijn geslaagd zo dicht in de buurt van Musharraf te komen doet de vraag rijzen of een van zijn medewerkers bij de aanslagen betrokken is geweest. Minister van Informatie Ahmed sprak van „een veiligheidsprobleem” en beloofde nader onderzoek.

Juist woensdag sloot Musharraf een akkoord met conservatieve moslimpartijen. Het akkoord houdt in dat Musharraf eind volgend jaar terugtreedt als legerleider.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer