Juan Carlos wist democratie te redden
MADRID. De Spaanse koning Juan Carlos heeft een belangrijke rol gespeeld bij de vestiging van de democratie in Spanje, vooral doordat hij in 1981 een poging van militairen om opnieuw de macht te grijpen wist te smoren.
Juan Carlos werd in 1975 koning, twee dagen na de dood van de militaire dictator Francisco Franco die sinds 1939 aan de macht was.
Hij vervulde een stabiliserende rol in een land met naar zelfstandigheid strevende regio’s als Baskenland en Catalonië.
Sinds enkele jaren jaren kampt de 76-jarige koning met gezondheidsproblemen. Ook is zijn populariteit aanzienlijk gedaald door schandalen waarin hijzelf en zijn familie verzeild zijn geraakt. Zo loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar Carlos’ dochter Cristina en haar man Inaki Urdangarin wegens financiële malversaties. Ze zouden betrokken zijn geweest bij fraude met publieke gelden en witwassen
Juan Carlos kreeg bovendien veel kritiek toen hij op dure olifantenjacht in Afrika ging, terwijl zijn volk zwaar getroffen werd door de financiële crisis…
Rajoy zei niet wanneer de koning aftreedt. De regering moet eerst een wet opstellen om een juridisch mechanisme te creëren voor de abdicatie van de koning en de troonsaanvaarding door de kroonprins.
„Ik ben ervan overtuigd dat dit het beste moment is voor verandering”, zei premier Rajoy. Verder zei hij in de abdicatie het bewijs te zien „voor de volwassenheid van onze democratie.”
Rajoy kondigde maandagmorgen aan de minsterraad bijeen te roepen.